Gezondheid

Mazelen en rodehond breiden verder uit

De uitbraken van mazelen en rodehond breiden zich verder uit. Inmiddels zijn 466 gevallen van mazelen en 50 gevallen van rodehond aangemeld bij het RIVM. De meldingen van rodehond betreffen kinderen op dezelfde school in Midden-Nederland.

Redactie wetenschap
18 July 2013 12:48Gewijzigd op 15 November 2020 04:49
beeld Flickr
beeld Flickr

Dat meldt het RIVM donderdag in een overzicht van de jongste cijfers. Er zijn in totaal twintig mensen met mazelen opgenomen in het ziekenhuis, van wie er inmiddels vijftien weer naar huis zijn teruggekeerd. Reden voor opname waren complicaties zoals longontsteking en middenoorontsteking.

Sinds het uitbreken van de mazelenepidemie zien huisartsen steeds vaker jonge kinderen op het spreekuur verschijnen. Als ouders bij hun kind huiduitslag ontdekken, zijn ze bang dat het om mazelen gaat en stappen naar de huisarts, zo meldde het onderzoeksinstituut Nivel gisteren.

Bij kinderen die zijn ingeënt tegen de mazelen is de kans dat zij mazelen krijgen echter zeer klein. Slechts zo’n 5 procent van de ingeënte kinderen bouwt onvoldoende immuniteit op na een vaccinatie. Kinderen die ooit zijn ingeënt en toch vlekjes krijgen, hebben vaak een andere aandoening, zoals de zogeheten vijfde of de zesde ziekte, aldus het onderzoeksinstituut.

Uit onderzoek van de Duitse artsenvereniging waarvan de resultaten vandaag bekend werden gemaakt, blijkt dat bijna twee derde van de Duitse kleine kinderen onvoldoende is ingeënt tegen de mazelen. Slechts 37 procent van de kinderen in de Bondsrepubliek krijgt voor de tweede verjaardag de aanbevolen vaccinatie met twee prikken. Vooral in de deelstaten Beieren, Baden-Württemberg, Berlijn en Bremen is de vaccinatiegraad laag. De onderzoekers bekeken 550.000 kinderen die waren geboren in 2008, in totaal 
81 procent van alle kinderen die dat jaar in Duitsland werden geboren. Veel kinderen hebben de tweede prik niet gehad en zijn daardoor onvoldoende of helemaal niet beschermd.

Een ander probleem is dat in 
3 tot 5 procent van de gevallen de eerste prik niet aanslaat. „Gezien de omvang van de onderzochte populatie betekent dit dat tussen de 14.000 en 23.000 kinderen die een eerste prik hebben gekregen niet beschermd zijn, terwijl de ouders dat wel denken”, aldus de hoofdonderzoeker.

Naar schatting van het Robert Koch Instituut is er dit jaar tot half juli bij 1207 mensen in Duitsland mazelen vastgesteld. De aan Nederland grenzende deelstaten Nedersaksen en Noord-Rijnland-Westfalen scoren op het vlak van inentingen boven het Duitse landelijk gemiddelde.

Onder volwassenen in Duitsland is 20 procent niet ingeënt, blijkt uit een representatieve peiling van onderzoeksbureau YouGov in opdracht van persbureau DPA; 
12 procent van de volwassenen weet niet of ze zijn ingeënt.

De Bondsrepubliek als geheel scoort fors onder de vaccinatiegraad van 95 procent die door de Wereldgezondheidsorganisatie als richtlijn wordt aangehouden om mazelen in 2015 de wereld uit te krijgen.

Uit een publicatie in het medische tijdschrift The Lancet blijkt overigens dat deze doelstelling waarschijnlijk niet is te realiseren. Een periode van oorlog of politieke instabiliteit van twee tot drie jaar met onderbreking van het vaccinatieprogramma blijkt al voldoende om de mazelen, anders dan destijds de pokken, in een land te laten terugkeren.

Een zeldzame dodelijke complicatie van mazelen, subacute scleroserende panencefalitis (SSPE), blijkt in Europa vaker voor te komen dan eerst werd gedacht, zo blijkt uit onderzoek. De symptomen van deze vorm van hersenontsteking die vooral kinderen en jonge volwassenen treft, komen zes tot vijftien jaar na het doormaken van de mazelen openbaar. De aandoening wordt veroorzaakt door een gemuteerd mazelenvirus en doet zich voor bij 1 op de 10.000 gevallen van mazelen. Uit Duits onderzoek blijkt dat dit vaker gebeurt, namelijk in 1 op de 3300 gevallen. SSPE is alleen te behandelen als de aandoening vroegtijdig wordt ontdekt. Anders is de ziekte ongeneeslijk en leidt tot neurologische aftakeling en overlijden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer