Onderwijs & opvoeding

Van Lodenstein College krijgt vestiging in Ede

EDE. Johannes de Swaef praktijkonderwijs in Ede gaat met ingang van het komende cursusjaar verder onder de vlag van het Van Lodenstein College.

Redactie onderwijs
10 July 2013 18:58Gewijzigd op 15 November 2020 04:40

Dat hebben de besturen van beide scholen woensdag bekendgemaakt. De Van Lodenstein heeft reeds vestigingen in Amersfoort (sinds 1974), Hoevelaken (na fusie met de Udemansscholengemeenschap in 1995), Kesteren (na fusie met mavo De Poort in 1997) en Barneveld (gestart in 2005). Ede komt er nu als vijfde locatie bij.

Naast de leerlingen van het praktijkonderwijs (pro) zullen ook de kinderen met gedragsproblemen (cluster 4) die momenteel onderwijs volgen op de Rehobothschool in Ede, vanaf het komende cursusjaar op het Van Lodenstein College les krijgen, zo blijkt uit de overeenkomst die de besturen dinsdag tekenden.

De fusie vloeit voort uit een principebesluit dat in het najaar van 2012 is genomen. De belangrijkste aanleiding voor de overname is de komende invoering van passend onderwijs. In dat kader moet er meer worden samengewerkt tussen de verschillende schoolsoorten. Dat is binnen één organisatie gemakkelijker te regelen. Daarnaast kan de kwaliteit van het onderwijs beter worden gewaarborgd en biedt de overname schaalvoordelen, stellen de besturen.

Het praktijkonderwijs blijft gevestigd op de huidige locatie in Ede, gebouwd in de jaren 2003-2005. De onderbouw van het cluster 4-onderwijs blijft nog één jaar in Ede en zal daarna worden gehuisvest in het nieuwe gebouw van het Van Lodenstein College in Barneveld. Het derde leerjaar wordt komend cursusjaar aangeboden op de vmbo-locatie Hoevelaken. Voordeel daarvan is dat de leerlingen die daaraan toe zijn voor een deel kunnen participeren in de reguliere lessen.

De school voor praktijkonderwijs is twaalf jaar zelfstandig geweest. Ze begon in 1984 binnen de Rehobothschool als afdeling voortgezet speciaal onderwijs voor moeilijk lerende kinderen. Sinds 1998 valt deze onderwijsvorm onder de Wet op het voortgezet onderwijs. Daardoor stond het schoolbestuur toen voor de keus: fuseren met het Van Lodenstein College of zelfstandigheid aanvragen. Gelet op het groeiende aantal leerlingen was in 2001 verzelfstandiging mogelijk. De school ging wel een samenwerkingsovereenkomst met de Van Lodenstein aan.

In 2003 werd de school Johannes de Swaef genoemd, om zich te onderscheiden van de beide andere scholen van de Stichting voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs op gereformeerde grondslag regio Veluwe: de Rehobothschool –voor zeer moeilijk lerenden, meervoudig gehandicapten en zeer moeilijk opvoedbare kinderen– en de Ds. D. A. Detmarschool –voor speciaal basisonderwijs–, die op hetzelfde terrein aan de Verlengde Parkweg zijn gevestigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer