Economie

„Versturen spam niet strafbaar”

Minister Donner van Justitie wil het versturen van ongewenste e-mails (spam) niet juridisch strafbaar maken. Spam is bestuursrechtelijk verboden volgens de nieuwe Telecommunicatiewet, maar D66 en PvdA wilden het ook via justitie verbieden.

Redactie economie
5 November 2003 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

Donner deed zijn uitspraak dinsdag tijdens het debat over aanpassing van de richtlijn elektronische handel in de Tweede Kamer. Volgens hem is een verbod op spam voldoende geregeld in de Telecommunicatiewet. De Tweede Kamer nam deze dinsdag aan en de wet gaat nu ter goedkeuring naar de Eerste Kamer.

In de wet staat dat de verzender van e-mails moet kunnen aantonen dat de ontvanger daarom heeft gevraagd. Als dat niet zo is, kan de toezichthouder Opta een boete opleggen van maximaal 4500 euro. PvdA en D66 wilden het versturen van spam echter ook juridisch strafbaar maken. „Dan heb je een extra stok achter de deur, omdat een verstuurder van spam dan bijvoorbeeld ook een gevangenisstraf kan krijgen”, zei D66-woordvoerster Van der Laan.

Een apart meldpunt voor spam, ook een wens van D66 en PvdA, ziet Donner niet zitten. Dat is volgens hem namelijk een taak voor de Opta (Onafhankelijke post- en telecommunicatie autoriteit). De instantie liet dinsdag echter weten geen klachten van consumenten te zullen behandelen. „Maar we gaan wel optreden tegen bedrijven die spam versturen”, aldus een woordvoerder van de Opta.

Van der Laan is bang dat de Opta overbelast gaat raken. „Het lijkt alsof minister Donner alles over de schutting naar Economische Zaken gooit. Ik ben heel benieuwd hoe minister Brinkhorst hierover denkt.” Volgende week dinsdag wordt in de Tweede Kamer gestemd over de richtlijn.

Voor de ontvangers blijft spam een probleem dat niet goed op te lossen is met een spamfilter. Onderzoek van de Consumentenbond naar elf filters leverde grote verschillen in kwaliteit op. Het slechtst bleek het filter van Microsoft Outlook, dat 60 procent van de reclame gewoon doorliet. Losse spamfilterpakketten, dus niet ingebouwd in een mailprogramma, scoorden beter.

Eén filter, de SAProxy, onderschepte 90 procent van de reclame. Maar drie filters hielden spam naar behoren tegen en lieten gewenste mailtjes wel door.

Zowel in Brussel als in Nederland wordt gewerkt aan het indammen van de spamstroom via regelgeving. Deskundigen twijfelen sterk aan de mogelijkheid om via deze weg van het probleem van de ongevraagde reclame af te komen. Het is voor verzenders immers heel eenvoudig om via het buitenland door te gaan met versturen van spam. Verder is de handhaving van spamverboden praktisch gezien moeilijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer