Oplossing in zicht in conflict kinderopvang
Het einde van het conflict rond de nieuwe CAO voor de kinderopvang is in zicht. De betrokken partijen hopen het geschil nog deze week te beslechten.
De vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP zijn dinsdag met brancheorganisatie MO Groep overeengekomen dat zij proberen uiterlijk vrijdag over de CAO een advies uit te brengen dat alle kou uit de lucht moet halen.
Directeur S. van Gennip van de MO Groep zei dat hij rekent op een „definitief advies dat door alle partijen wordt gerespecteerd.” Dagelijks bestuurder R. Timmer van de CNV-bond CFO sprak van een „ultiem advies”, dat nog wel aan de achterban moet worden voorgelegd.
Volgens Van Gennip en Timmer wordt er gezocht naar een oplossing buiten de CAO die werkgevers hebben gesloten met alleen de kleine vakbond De Unie. „Het akkoord met De Unie stellen wij niet ter discussie, maar in een soort protocol kunnen wel aanvullende afspraken worden gemaakt”, stelde de directeur van de MO Groep. „We zijn nu dicht bij de oplossing”, concludeerde hij.
De overkoepelende vakcentrales FNV en CNV zijn zich vorige week gaan bemoeien met de problemen rond de CAO. Het conflict kwam vooral muurvast te zitten nadat de werkgevers buiten de Abvakabo FNV en CFO om een akkoord bereikten met De Unie. De twee grootste bonden in de kinderopvang, waar zo’n 30.000 mensen werken, tellen gezamelijk circa 11.000 leden. De Unie heeft nog geen honderd leden in de sector.
De Abvakabo en CFO vinden de salarisverhoging in het CAO-akkoord met De Unie te laag. De bonden willen een structurele loonsverhoging van 7 procent, waarin een eindejaarsuitkering is meegenomen. De MO Groep wil de eindejaarsuitkering incidenteel geven, wegens de onzekere economische situatie. Ook is er discussie over de ingangsdatum van een eventuele loonsverhoging.
Het hoofdbestuur van De Unie heeft gisteren het CAO-akkoord met de werkgevers nog eens bekrachtigd. Daarbij stelde het bestuur tevreden vast „een reële kans te zien tot het creëren van een breder draagvlak nu de twee andere bonden hebben uitgesproken niet meer te morrelen aan het Unie-akkoord.”