Komende maand zo’n 200.000 tekenbeten
RIJSWIJK (ANP). In juli worden vermoedelijk zo’n 200.000 mensen in Nederland gebeten door een teek. Dat stellen het RIVM en de Universiteit van Wageningen op Natuurbericht.nl. Dat betekent ook dat mogelijk duizenden mensen de ziekte van Lyme oplopen.
De onderzoekers maakten op basis van gegevens van voorgaande jaren een schatting van het aantal beten in de zomermaand juli, waarin veel mensen naar de natuur in gaan of in de tuin vertoeven. Zo’n 3 procent van alle mensen die door een teek worden gebeten, wordt daadwerkelijk ziek. Uit een enquête van de universiteit blijkt ook dat slechts de helft van alle mensen zich regelmatig controleert op teken na een buitenactiviteit.
Een teek kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Wie met de bacterie besmet raakt, ziet een rode kring rondom de tekenbeet verschijnen. De besmetting is te behandelen met antibiotica maar blijft vaak lang onopgemerkt. De ziekte van Lyme kan leiden tot ernstige hart- en gewrichtsklachten en zenuwaandoeningen en kan zonder behandeling uiteindelijk zelfs dodelijk zijn.
Volgens het RIVM meldden de inwoners van Drenthe de meeste tekenbeten, gevolgd door Groningen, Utrecht en Gelderland.
Lees ook:
Centrum voor ziekte van Lyme in AMC voor lastige gevallen
„Informatie op web over Lyme soms verwarrend”
Stammenstrijd rond lyme
Ziekte van Lyme blijft lastige kwaal