Economie

Stichting begint proces tegen autofabrikanten

HEERHUGOWAARD (ANP). Autofabrikanten geven een veel lager brandstofverbruik op dan in werkelijkheid wordt gehaald. Dit stelt de Stichting Brandstofverlies die via een collectief proces de schade wil verhalen op de producenten en de Europese Unie. Volgens de woensdag opgerichte stichting is er sprake van misleiding van consumenten.

3 July 2013 15:42Gewijzigd op 15 November 2020 04:33
beeld ANP
beeld ANP

„In de praktijk blijken auto’s tot 40 procent minder zuinig te zijn dan het ‘officiële verbruik’ vermeldt, stelt Brandstofverlies. De stichting kijkt tevens naar de aansprakelijkheid van de Europese Unie voor de richtlijn waarin is bepaald hoe het verbruik moet worden gemeten.

,Uit onderzoek naar de tien meest zuinige auto’s, opgesteld door de ANWB en Stichting Natuur en Milieu, blijkt dat de onderzochte merken en modellen tussen de 25 procent tot 40 procent meer verbruiken dan door de fabrikant is opgegeven.” Door gegevens van tankpasleverancier Travelcard te analyseren heeft onderzoekinstituut TNO een formule ontwikkeld, waardoor de gemiddelde afwijking ten opzichte van het opgegeven verbruik berekend kan worden, aldus de stichting.

Van de 65 onderzochte auto’s was de gemiddelde afwijking 31 procent. „Uitschieters naar boven waren de dieselmotoren van de Volvo V40 (36,4 procent), de Citroen DS5 en de Peugeot 508 (36,1 procent).” Bij een jaarlijkse kilometrage van 16.000 kilometer betaalt de automobilist over 3 jaar al zo’n 1675 euro te veel, berekent Brandstofverlies.

„De autofabrikanten en de importeurs weten, net als de Europese Unie, maar al te goed dat de opgaven niet deugen, maar weigeren het juiste verbruik te communiceren.” Naar overtuiging van de Stichting Brandstofverlies is hiermee sprake van misleiding. De stichting vindt dat de Europese Unie zich voor het karretje van de autofabrikanten heeft laten spannen.

De initiatiefnemer van Brandstofverlies, Ferdy Roet, was eerder oprichter van de website Loterijverlies.nl. Deze stichting won onlangs in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Haag een zaak tegen de Staatsloterij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer