Een vrijstaand huis, alleen een beetje klein
Een vrijstaand huis, dat is in het volle Nederland voor veel mensen een droom. Maar zou die droom ook van toepassing zijn op dít huis bij het Duitse Weil am Rhein? Toegegeven, het is volkomen vrijstaand, maar daar is ook alles mee gezegd. De woonoppervlakte is niet meer dan 2 bij 2 meter. Er staat een bed in, een stoel en een kleine tafel – en dat is het dan.
Het is niet zo gek lang geleden of hele gezinnen moesten, ten tijde van de industriële revolutie, noodgedwongen op zo’n oppervlakte leven. Vreselijk vinden we dat nu.
Maar de ontwerper van dit huis, de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano, denkt daar toch wat anders over. Hij heeft niet de minste gebouwen ontworpen: onder meer NEMO in Amsterdam en The Shard in Londen, dat het hoogste gebouw van Europa is. Het was voor hem echter allang een wens om eens een huis in minimalistische stijl te bouwen. Het moet gezegd: dat is prima gelukt.
Voor Piano vormt niet economische efficiëntie maar een gematigde levensstijl de inspiratie voor zijn ontwerp. Dat is een nobel uitgangspunt; het is in de Bijbel terug te vinden als vrucht van de Geest.
Maar waar ligt de grens van matigheid? Als we afgaan op de naam van het huisje kan het nog een stuk gematigder. Piano noemt zijn creatie ”Diogene”, naar de Griekse filosoof Diogenes van Sinope. Die nam genoegen met een vat als huis. Vrijstaand, dat dan weer wel.