Onvrede in Krimpenerwaard na fusiebesluit Plasterk
BERGAMBACHT. De Zuid-Hollandse gemeenten Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk aan den IJssel, Schoonhoven en Vlist zullen per 1 januari 2015 moeten fuseren, voorlopig zonder Krimpen aan den IJssel. Dat maakte minister Plasterk maandag bekend. Nederlek liet weten zich fel tegen het besluit te zullen verzetten.
Het besluit van de minister past binnen het kabinetsstreven om gemeenten te vormen die op termijn 100.000 inwoners tellen, zodat deze zelfstandig „gedecentraliseerde taken” kunnen uitvoeren. Krimpen aan den IJssel volgt mogelijk later, aldus de minister.
In Nederlek is met ongenoegen gereageerd op de keuze voor deze zogeheten K5-variant met vijf gemeenten. „Alleen een K6-gemeente mét Krimpen aan den IJssel sluit aan bij het kabinetsbeleid als een duurzame oplossing voor de inwoners en de bedrijven in de Krimpenerwaard. Een K5-gemeente, met 53.000 inwoners, voldoet daar niet aan. De gemeenteraad van Nederlek moet er niet aan denken dat na het realisteren van deze herindeling, de volgende wordt opgestart”, aldus de gemeente in een reactie vanmorgen.
Ook de SGP in Ouderkerk zegt verbaasd te zijn over het besluit. Fractievoorzitter Van der Ham: „Er is gekozen voor de variant waarvoor het minste draagvlak bestaat. Vier van de zes Krimpenerwaardgemeenten zijn voor K6. Bovendien geeft Krimpen aan den IJssel aan meer met de Krimpenerwaard verbonden te zijn dan met het stedelijk gebied aan de andere kant van de Hollandse IJssel. Daarnaast dreigt Krimpen nu geïsoleerd te raken. Kortom: een gemiste kans.”