Opinie

Commentaar: Weg uit Kunduz

Nederland zet vandaag officieel een punt achter de politietrainingsmissie in Kunduz. Daarmee komt een einde aan een jarenlange militaire bemoeienis van Nederland met Afghanistan. Sinds de inval van de Verenigde Staten in dat land, in 2001, zijn er 20.000 Nederlandse uitzendingen naar het Aziatische land geweest. Veel militairen gingen meer dan een keer.

Hoofdredactie
1 July 2013 11:23Gewijzigd op 15 November 2020 04:30

Voor ons land was de missie naar de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan de grootste. Tussen 2006 en 2010 verloren 25 militairen het leven en raakten er honderden gewond. Als zogenoemde leidende natie heeft Nederland daar hard gevochten. In het district Chora is zelfs een ware veldslag geleverd. De ooit als opbouwmissie gepresenteerde taak in Uruzgan bleek in de praktijk vooral een vechtmissie.

Het was wel een opdracht waarmee Nederland internationaal aanzien verwierf. De Nederlandse aanpak werd zelfs geroemd door de Verenigde Staten. Maar de tol aan mensenlevens was hoog. En de gebrachte offers laten zich nooit compenseren door factoren als succes of internationale prestige. Daarvoor zijn te veel nabestaanden in rouw gedompeld.

De anticlimax kwam in 2010, toen de Nederlandse politiek discussieerde over verlenging van de missie. Het leidde in februari van dat jaar tot de val van het kabinet-Balkenende IV. Nederland leek als enige NAVO-bondgenoot te vertrekken uit Afghanistan. Het imago van ons land liep een flinke deuk op.

Om toch nog íéts te doen, werd gekozen voor een nieuwe aanwezigheid in Afghanistan. Maar wel op een heel andere wijze dan die in Uruzgan. Nu moest er een politietrainingsmissie komen in Kunduz, een door de Duitsers gecontroleerde provincie. De ellenlange discussies in de Tweede Kamer gingen zeer ‘en detail’. Er werden zorgvuldige afspraken gemaakt welke agenten nu precies wel en welke niet de training zouden mogen krijgen. Agenten die de opleiding zouden krijgen, mochten niet vechten; voor Afghaanse begrippen ondenkbaar. De beraadslagingen hierover in de Kamer werkten bij de andere NAVO-lidstaten op de lachspieren.

Nu de Kunduzmissie wordt beëindigd, is de vraag gerechtvaardigd of Nederland hiermee zijn blazoen op het internationale toneel weer genoeg heeft opgepoetst. Rob de Wijk, deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken, toonde zich zaterdag in NRC Handelsblad niet positief. Naar zijn mening werd de Kunduzmissie internationaal niet serieus genomen. Uit documenten die gelekt zijn via WikiLeaks blijkt in ieder geval dat Nederland een begeerde vaste positie binnen de G20 van industrielanden al helemáál kon vergeten door uit Uruzgan te vertrekken. De klus in Kunduz heeft daar niet veel aan veranderd.

Naar verluidt is Nederland momenteel in onderhandeling met Duitsland over het opstarten van een nieuwe trainingsmissie in Afghanistan, met een bescheiden omvang. De NAVO heeft vorige maand aangegeven dat ze graag wil dat Nederland actief blijft in dat land. Ons land doet er inderdaad goed aan dat het deze oproep van het bondgenootschap niet zomaar naast zich neerlegt.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer