Sociale media voeden protest Brazilië
LEIDEN/SÃO PAULO ( ANP). De betogingen in Brazilië gaan door ondanks het terugdraaien van prijsverhogingen in het openbaar vervoer. Volgens Brazilië-kenner Marianne Wiesebron van de Universiteit van Leiden gaan Brazilianen om allerlei zaken de straat op en gaan ze vaak op pad op basis van informatie van sociale media. De regering heeft die media volkomen onderschat, aldus Wiesebron, die net terug is uit BraziIië.
Het maakt het overwegend vreedzame protest erg complex, ook voor de bestrijders ervan. Demonstranten met verschillende grieven houden verschillende betogingen en overleggen vooraf in de trant van „doen wij dat, doen jullie dat. Zo komt allerlei ongenoegen toevallig op hetzelfde moment samen.”
De onvrede die in het land naar de oppervlakte komt, is erg verschillend van aard. De betogers keren zich tegen zaken die hun misschien al langer dwarszitten, ook al begonnen de protesten begin deze maand naar aanleiding van prijsverhogingen in het openbaar vervoer.
Zo betogen volgens Wiesebron veel vrouwen tegen een wetsvoorstel dat abortus helemaal verbiedt. Het is ingediend door de rechtse parlementariër en dominee Marco Feliciano, die zo van een wet uit 1940 af wil. Die bepaalde dat abortus onder bepaalde omstandigheden is toegestaan. Bij verkrachting zou volgens Feliciano’s voorstel ook geen abortus meer mogelijk zijn en de verkrachter zou een soort alimentatie voor het kind moeten betalen. Feliciano is van de steeds invloedrijker wordende Braziliaanse pinkstergemeente.
Brazilianen betogen ook tegen plannen uit dezelfde rechts-religieuze hoek om homoseksualiteit te gaan ‘genezen’, tegen een wetsvoorstel dat de politie veel meer bevoegdheden geeft, tegen de hoge kosten van prestigeprojecten zoals het WK en de Olympische Spelen, of tegen corruptie. Er zijn van de week zelfs een stuk of 70 Brazilianen de straat opgegaan om in São Paulo te betogen vóór de verhoging van de prijzen van het openbaar vervoer, aldus Wiesebron.
Corruptie is een oud probleem in het land, maar komt meer en uitgebreider in de openbaarheid dan vroeger. De traditionele media hebben nogal negatief gestaan tegenover de linkse regering van president Dilma Rousseff en haar voorganger Lula da Silva. Ze vermeldden graag corruptiezaken, maar Rousseff pakt de corruptie heel voortvarend aan en daarom zijn er meer onderzoeken naar en worden meer schandalen zichtbaar, aldus Wiesebron.
De president hoeft nog niet voor haar positie te vrezen. Ze blijft ondanks betogingen buitengewoon populair volgens peilingen.