Het juiste prentenboek
Titel:
”Wat zullen we nu beleven?”
Auteur: Margriet Chorus; geïllustreerd door Sandra Klaassen
Uitgeverij: Lemniscaat, Rotterdam, 2003
ISBN 90 5637 431 1
Pagina’s: 182
Prijs: € 14,95. In bibliotheken wordt vaak gevraagd naar prentenboeken met een speciaal thema. Dat kan van alles zijn. Een verjaardag, bang zijn, ingrijpende gebeurtenissen, of juist heel gewone die aan de hand van een verhaal beter uitgelegd kunnen worden. Antwoorden op deze veel gestelde vraag zijn te vinden in ”Wat zullen we nu beleven?” van Margriet Chorus.
Aan de zoektocht van ouders, leidsters en leerkrachten naar het juiste prentenboek is een einde gekomen met het verschijnen van ”Wat zullen we nu beleven?”. Het boek bevat boekbesprekingen rond speciale thema’s voor kinderen tot 6 jaar. Aan de hand van dertig prentenboeken legt Chorus, die Nederlands en pedagogiek studeerde, de thema’s uit, bespreekt ze de boeken en reikt ze spelsuggesties aan.
„Een prentenboek is nog lang niet uit als de laatste bladzijde is omgeslagen”, zegt de auteur in een voorwoord. „Kinderen nemen belevenissen mee in hun spel en in hun leven van alledag. Daarop zijn de speelsuggesties in dit boek gebaseerd.”
Prentenboeken zijn overigens niet alleen bedoeld om herkenbare situaties te vertellen en te illustreren. Chorus legt uit dat kinderen plezier in het boek moeten hebben. Ze moeten geamuseerd raken en uitgedaagd worden om te lezen. „Een goed prentenboek bevordert het inzicht van kinderen in taal, afbeeldingen en verhaalstructuur. Daarnaast stimuleren ze hun ontwikkeling op allerlei terreinen.”
Bang, boos, blij
Een hoofdthema’s is bijvoorbeeld ”In kleine kring”. Er komen boeken aan de orde die gaan over belevenissen in en rond het huis. Of ”Bang, boos, blij”, waarin het over prentenboeken gaat die emoties behandelen als angst, jaloezie, verdriet of blijdschap. ”Aangrijpende gebeurtenissen” is ook een herkenbaar thema. Moet een kind naar het ziekenhuis? Gaat het verhuizen?
Chorus heeft de vijf hoofdthema’s helder ingeleid. De recensies zijn opgebouwd volgens een vast stramien. Na een aantal opmerkingen over het boek zelf, volgt het verhaal en de uitvoering. Daarin zijn de naam van de auteur en de illustrator, titel, uitgever en ISBN-nummer te vinden. Ze sluit af met voorleestips die ingaan op de techniek van het voorlezen, de interactie met kinderen en spelsuggesties.
Sandra Klaassen, die reeds talloze prentenboeken van illustraties voorzag, heeft er schitterende tekeningen bij gemaakt. Als leidraad is het boek heel geschikt voor opvoeders in de breedste zin van het woord. Natuurlijk is het een selectie, maar uitleg en spelsuggesties zijn professioneel en kunnen weer worden toegepast op andere boeken.