Senaatsvoorzitter De Graaf noemt aftreden „heel zuur”
Vertrekkend voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, vindt dat hij geen fouten heeft gemaakt bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. Hij noemde zijn aftreden als voorzitter van de Senaat „heel zuur”.
Voor de Eerste Kamer is het dinsdag een uitzonderlijke dag: voorzitter Fred de Graaf legt zijn hamer voortijdig en definitief neer.
De Graaf zal vandaag uitleg geven aan de Senaat over de gang van zaken. Eerst praat hij echter nog met het College van Senioren. Dit college bestaat uit de fractievoorzitters uit de Senaat.
Bij aankomst bij de Eerste Kamer zei De Graaf (VVD) dat de „dag niet leuk” voor hem zal zijn.
De 63-jarige De Graaf zou ervoor gezorgd hebben dat PVV-leider Geert Wilders niet in de Commissie van In- en Uitgeleide zou komen die de koning bij de inhuldiging in de Nieuwe Kerk zou begeleiden. De Graaf ontkent dit met opzet te hebben gedaan.
Maar op het Binnenhof werd hieraan getwijfeld, ook nadat De Graaf zich in een brief nader had verklaard. Uiteindelijk kondigde hij donderdag rond middernacht zijn vertrek aan. Hij vond dat zijn integriteit te veel was aangetast door de discussie.
Naar verluidt zou de VVD-top op zijn vertrek hebben aangedrongen om Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (ook VVD) buiten de affaire te houden. Dat werd vrijdag door premier en VVD-leider Mark Rutte ontkend. Wilders noemde het besluit van de oud-burgemeester van Apeldoorn om het ambt neer te leggen „het enige juiste besluit”.
Voorlopige voorzitter
Als De Graaf de voorzittershamer neerlegt, wordt de Senaat voorlopig voorgezeten door Hans Franken van het CDA. Hoelang Franken blijft voorzitten, is niet te zeggen.
Of weer een VVD’ er kans maakt op de voorzittersstoel, is sterk de vraag. De premier is al een liberaal en de voorzitter van de Tweede Kamer ook. Een andere sleutelpositie in Den Haag, die van vicepresident van de Raad van State, wordt bezet door een CDA’ er, dus lonken er kansen naar de PvdA. Toch kan het ook zijn dat een andere partij met zo’n ideale kandidaat op de proppen komt, dat men in de Senaat deze toch graag de kar laat trekken.
Mooie loopbaan
Het was de bekroning van zijn toch al mooie loopbaan: als voorzitter van de Eerste Kamer de inhuldiging van de nieuwe koning begeleiden. De Graaf genoot volop van de klus en slaagde met vlag en wimpel. De man die als burgemeester van Apeldoorn zo passend het koninginnedagdrama van 2009 oppakte, was de juiste man op de juist plaats. Zo leek het althans tot vorige week.
De Graaf heeft echter niet de indruk kunnen wegnemen dat hij Geert Wilders van de PVV bewust uit de Commissie van In- en Uitgeleide voor de koning in De Nieuwe Kerk in Amsterdam heeft gehouden. De aanhoudende discussie over zijn vermeend handelen maakte dat zijn integriteit in het geding was gekomen, zo liet hij in de nacht van donderdag op vrijdag weten. Er zat niks anders op dan af te treden.
Klik hier voor de agenda van de Eerste Kamer.
Zie ook:
Een VVD’er zoekt houvast in geloof (Interview met Fred de Graaf) (Reformatorisch Dagblad, 21-10-2011)
De Graaf nieuwe voorzitter Eerste Kamer (Reformatorisch Dagblad, 29-06-2011)