Economie VS met 7 procent gegroeid
De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal met 7,2 procent van het bruto nationaal product (bnp) volgens het ministerie van Handel in Washington.
Dit is de sterkste groei sinds het eerste kwartaal van 1984 en de cijfers tonen de breedste groei sinds jaren negentig. Economen hadden een groei van 6,0 tot 6,1 procent verwacht.
President Bush schreef de verrassende groei toe aan zijn belastingverlagingen. „De belastingverlagingen die wij hebben doorgevoerd, beginnen duidelijk vruchten af te werpen”, aldus Bush donderdag in Columbus (Ohio). Hij waarschuwde echter tegen te hoge verwachtingen. „Wij mogen er niet van uitgaan dat wij deze groei kunnen volhouden”, meende de president.
Volgens sommige analisten zijn de belastingverlagingen van de Republikeinse regering goed voor ongeveer 1,5 procent van de 7,2 procent groei, dus ongeveer eenvijfde. Verder komt een belangrijk deel van de groei uit herfinanciering van hypotheken door de lage rente. Maar de belangrijkste impuls voor de groei vormen de investeringen van het bedrijfsleven die stegen met 11 procent. „Wij hebben lang gewacht op het vertrouwen in het economisch herstel van het bedrijfsleven en dat moment lijkt nu aangebroken te zijn”, meende econoom Drew Mathus van investeringsbank Lehman Brothers.
Het nieuws over de economische groei -die de komende maanden overigens nog gecorrigeerd kan worden- duwde de dollar omhoog. De euro zakte gisteren van 1,1670 tot 1,1635 dollar in reactie op het nieuws. Wall Street reageerde onduidelijker. De Dow Jones industrial average steeg met 12,08 punten (0,1 procent) en sloot de dag af op 9786,61 punten. De Standard & Poor’s 500-index daarentegen daalde met 1,17 punten (0,1 procent) en eindigde op 1046,94 punten. De Nasdaq zakte 3,87 punten (0,2 procent) en sloot af op 1932,69 punten.
Het economische beeld vertoont ondanks de sterke groei ook nog zwakke plekken. De industriële productie groeide met slechts 0,4 procent in september. De zwakste schakel is echter de werkgelegenheid. Ondanks de economische groei verdwenen er in het derde kwartaal nog 41.000 banen. Sinds president Bush aantrad in januari 2001 gingen er in de VS 2,7 miljoen banen verloren. Sinds de depressie van begin jaren dertig onder president Herbert Hoover is dat niet meer vertoond. Het percentage werklozen bedraagt momenteel 6,1 en volgens een onderzoek van The Wall Street Journal zal dat tegen mei volgend jaar dalen tot hooguit 5,9 procent van de werkende bevolking.
Minister van Financiën John Snow voorspelde vorige week een banengroei van „minstens 200.000 per maand” in de komende twaalf maanden. Analisten wezen dat als volstrekt onrealistisch van de hand. Om de schoolverlaters op te vangen en de werkgelegenheid stabiel te houden heeft de Amerikaanse arbeidsmarkt 135.000 nieuwe banen per maand nodig. Voorlopig verdwijnen er echter nog banen.
Dit is het zwakste punt van Bush’ economisch beleid waarop de Democraten hem aanvallen. „Een economische groei zonder banengroei is net zoiets als een vermageringsdieet waarbij je aankomt; niet erg effectief dus”, aldus oud-generaal Wesley Clark, een van de Democratische kandidaten die het volgend jaar bij de verkiezingen hoopt op te nemen tegen de Republikein Bush.