Binnenland

De Graaf niet eerste VVD’er in opspraak

RIJSWIJK (ANP). Voorzitter Fred de Graaf van de Eerste Kamer is niet de eerste VVD-politicus die dit jaar in opspraak raakt. De Graaf die PVV-leider Geert Wilders geweerd zou hebben als lid van de commissie van parlementariërs die koning Willem-Alexander begeleidde bij zijn inhuldiging op 30 april, legt zijn functie neer. Een overzicht van eerdere in opspraak geraakte VVD’ers.

14 June 2013 07:34Gewijzigd op 15 November 2020 04:09
  • Jos van Rey: De Roermondse wethouder raakte in oktober 2012 in opspraak, omdat hij werd verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie. De zaak bleef spelen tot diep in 2013, omdat Van Rey, opgestapt als wethouder in de Limburgse gemeente, toch weer als lijstduwer zou gaan dienen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

  • Frans Weekers: Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers overleefde in de nadagen van 2012 een debat over zijn integriteit, vanwege een enorm billboard met Weekers erop, dat was betaald door Van Rey. In april dit jaar ging het opnieuw bijna mis. Ditmaal kostte fraude met huur- en zorgtoeslagen door Bulgaren de staatssecretaris bijna de kop. Die bleek al jaren aan de gang, maar Weekers zei pas kort voor de commotie op de hoogte te zijn gesteld. Hij overleefde een motie van wantrouwen maar net.

  • Köksal Gör: Ook in de provincie bleef de VVD het onheil niet bespaard. VVD’er Köksal Gör stopte als Statenlid van de provincie Noord-Holland, nadat hij in opspraak was gekomen omdat hij mosliminternaten zou beheren. Gör zei dat het niet om internaten ging, maar om studentenwoningen.

  • Fred Teeven: Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) kwam onder vuur te liggen. Onder zijn verantwoordelijkheid werden fouten gemaakt die hebben geleid tot de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksander Dolmatov.

  • Anouchka van Miltenburg: Ook de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, kreeg flinke kritiek. In april werd ze door CDA-leider Sybrand Buma beschuldigd van partijdigheid, omdat ze volgens hem de gang van zaken in de Kamer „in een bepaalde richting stuurde”, toen de Kamer aandrong op een debat met Weekers.

  • Edith Schippers: De PVV en SP dienden eind mei een motie van wantrouwen in tegen minister Edith Schippers (Volksgezondheid) tijdens het debat over de zorgfraude. De motie wordt verworpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer