CPB: tekort volgend jaar op 3,7 procent
Het Centraal Planbureau (CPB) raamt het begrotingstekort van de overheid voor volgend jaar op 3,7 procent.
Dat staat in een raming die het CPB donderdag heeft gepubliceerd nadat het cijfer al was uitgelekt. In het voorjaar raamde het CPB het tekort voor volgend jaar nog op 3,6 procent. Voor dit jaar komt het tekort uit op 3,5 procent.
Een tekort van 3,7 procent betekent dat er 7 miljard euro bezuinigd zou moeten worden om in 2014 uit te komen op de EU-limiet van 3 procent. De coalitiepartners VVD en PvdA hebben echter inmiddels besloten volgend jaar 6 miljard te bezuinigen. Dat is de opdracht die eurocommissaris Olli Rehn (Begroting) Nederland deze week meegaf. Hij sloot daarbij niet uit dat dat bedrag later nog wat verhoogd kan worden.
Volgens de CPB-raming krimpt de economie dit jaar met 1 procent. Dat is 0,5 slechter dan eerder voorzien. De consumptie daalt dit jaar doordat burgers minder te besteden hebben en de huizenprijzen dalen. Ook de overheidsbestedingen nemen door de bezuinigingen af.
Volgend jaar verwacht het CPB een licht herstel, met een groei van 1 procent. Het dieptepunt van de economische teruggang is volgens het planbureau bijna bereikt.
De werkloosheid stijgt volgend jaar naar 7 procent van de beroepsbevolking. Ze komt dan op het niveau van 1995. De werkgelegenheid verslechtert onder meer door het uitstel van de WW-ingreep die in het regeerakkoord was aangekondigd.