Opeens weet iedereen wie Senaatsvoorzitter is
DEN HAAG (ANP). Voorzitters van de Eerste Kamer opereren doorgaans in de luwte. Hun naam komt zelden in de publiciteit. Maar bij Fred de Graaf, die deze post sinds juni 2011 bekleedt, is dat anders. Opeens weet iedereen wie de Senaatsvoorzitter is.
De Graaf kwam eerder al enigszins onder vuur te liggen door een omstreden advies in de kabinetsformatie. Volgens de VVD’er zou het geen probleem zijn als de coalitie geen meerderheid heeft in de Senaat, omdat die als ‘chambre de réflexion’ geen politiek bedrijft. De werkelijkheid bleek anders, waardoor het kabinet voortdurend op zoek moet naar steun van de oppositie.
Deze week wist De Graaf opnieuw op een negatieve manier de krantenkoppen te halen. Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander zou hij via kunstgrepen hebben voorkomen dat PVV-leider Geert Wilders deel zou uitmaken van de Commissie van In- en Uitgeleide, die de vorst tijdens de plechtigheid vergezelde.
Wilders kwam hiervoor door zijn anciënniteit als Tweede Kamerlid in aanmerking. Maar door listig manoeuvreren zou De Graaf de om zijn antikoningsgezinde uitlatingen gevreesde PVV-leider buiten beeld hebben weten te houden.
De Graaf ontkent de beschuldigingen weliswaar in brieven aan de Eerste en Tweede Kamer, maar die lijken vooralsnog weinig geloof te hechten aan zijn woorden. In een interview met de Volkskrant leek de Senaatsvoorzitter woensdag juist te bevestigen dat hij Wilders er bij de inhuldiging liever niet bij had.
De Graaf (63) zit sinds 2003 in de Eerste Kamer. Hij combineerde dat enkele jaren met het burgemeesterschap van Apeldoorn. Op Koninginnedag 2009 kwam hij ongewild in de schijnwerpers te staan toen in deze gemeente een aanslag werd gepleegd op koningin Beatrix en haar familie. Zij bleven ongedeerd, maar onder de toeschouwers vielen acht doden. De Graaf kreeg destijds lof toegezwaaid om zijn rustige en kundige optreden.