SGP kraakt D66-plan om ‘aanrechtsubsidie’ sneller af te schaffen
DEN HAAG. De overdraagbare algemene heffingskorting voor partners die weinig of geen betaalde arbeid verrichten, moet sneller worden afgebouwd.
D66-Kamerleden Dijkstra en Van Weyenberg bepleiten dat donderdag in een debat met minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) over emancipatie.
Bussemaker baarde onlangs opzien met een pleidooi –kort voor Moederdag– dat vrouwen nog te vaak teren op het geld van hun man. Volgens de minister moeten vrouwen financieel voor zichzelf kunnen zorgen, bijvoorbeeld voor het geval dat ze gaan scheiden.
D66 is het daar roerend mee eens en meent dat het versneld afschaffen van wat in de volksmond wel wordt aangeduid met de term ”aanrechtsubsidie” daaraan kan bijdragen. Volgens de partij ontmoedigt de heffingskorting vrouwen om buitenshuis te gaan werken. „Bussemaker heeft mooie woorden, maar daar blijft het bij”, zegt Dijkstra. „Ik wil dat vrouwen gestimuleerd worden om aan de slag te gaan, in plaats van gesubsidieerd thuis te zitten.”
De overdraagbare algemene heffingskorting kwam bij de belastingherziening van 2001 in de plaats van de belastingvrije som, die voor beide partners gold en bedoeld was om een bestaansminimum vrij te stellen van belasting. In 2009 besloot het toenmalige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie om de heffingskorting in vijftien jaar tijd stapsgewijs af te bouwen, behalve voor partners van vóór 1972 en huishoudens met kinderen onder de 6 jaar. Nadat het vorige kabinet van VVD en CDA in 2011 al besloot om ook die uitzonderingen in drie jaar tijd af te bouwen, stelt D66 vandaag voor de overdraagbare korting in 2017 in één keer af te schaffen voor alle niet of weinig werkende partners.
De SGP kraakt het plan van D66. Volgens Kamerlid Bisschop praat de partij met een „gespleten tong” en maakt ze haar eerdere mooie woorden over een betere ondersteuning van mantelzorgers zo „volstrekt” ongeloofwaardig. „Als deze maatregel doorgaat, treft D66 vrijwilligers en mantelzorgers die bijvoorbeeld voor hun gehandicapte kind zorgen, opnieuw keihard”, aldus Bisschop, die aangeeft dat zijn partij vandaag een motie indient om de drempels in de inkomstenbelasting voor informele zorg juist weg te nemen. „Het wordt nu écht tijd voor een meer gelijke fiscale waardering van betaalde én onbetaalde arbeid”, meent Bisschop. „Als D66 bezuinigingen zoekt, kan ze beter kijken naar de miljardenverslindende kinderopvangsubsidie en de combinatiekorting, die inmiddels meer dan 100.000 euro per extra baan kosten.”
Op Twitter is Bisschop nog scherper: „D66 = Dwang66. Als je partner voor een gehandicapt kind wil zorgen betaal je als het aan D66 ligt, dubbel belasting.”
Eerder publiceerde deze krant al berekeningen van hoogleraar staats- en bestuursrecht Jos Teunissen van de Open Universiteit, waaruit bleek dat kostwinners na afschaffing van de heffingskorting tot ruim twee keer zo veel belasting betalen als tweeverdieners met hetzelfde gezinsinkomen.