Binnenland

Veenendaal krijgt meldpunt overlast

De raad van de gemeente Veenendaal heeft donderdagavond ingestemd met het initiatiefvoorstel van de SGP om een meldpunt overlast en vandalisme in te stellen.

Van onze correspondent
31 October 2003 08:26Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

Begin dit jaar werd Veenendaal meerdere keren getroffen door stromen van vernielingen. Dat baarde de SGP zorgen en de partij stelde daarom vragen aan het college. Het college suste de SGP-fractie met de woorden dat het slechts om een incident ging. Hierop hielden de staatkundig gereformeerden zelf een enquête onder de bevolking.

De resultaten hiervan werden verwerkt tot een rapport waarin de fractie een aantal aanbevelingen heeft gedaan, zoals het instellen van een laagdrempelig meldpunt waar alle soorten van overlast, bijvoorbeeld geluidsoverlast, vernielingen, kleine diefstallen en discriminatie, gemeld kunnen worden.

De SGP-fractie hoopt op deze manier ook de 61 procent niet-gemelde vernielingen gemeld te krijgen, om daarna gericht actie te kunnen ondernemen. SGP’er M. Verloop: „Het meldpunt kan evenwel nooit een vervanging zijn voor het doen van aangifte bij de politie. Er zal ook goede nazorg achter de meldlijn moeten zitten, anders heeft het geen zin.”

B. Bos van het CDA had veel lof voor het SGP-initiatief en vond dat het meldpunt in een leemte voorziet en verwarring voorkomt. „Andere meldpunten zoals wijkbeheer en politie blijken niet vlekkeloos te lopen.”

De VVD-fractie steunde het voorstel grotendeels wel, maar is wel bang dat er nu extra werk in het gemeentehuis terechtkomt. Ook vindt de fractie dat de politie beter werk moet leveren.

Het college gaat nog dit jaar een werkgroep starten die gaat bekijken op welke wijze het meldpunt gestalte moet krijgen. Burgemeester P. Rombouts is enthousiast over het rapport en zijn aanbevelingen: „Ik zie veel voordelen in dit meldpunt, maar het moet wel goed worden opgezet.” Volgens de burgemeester staat de politie niet afwijzend tegenover het meldpunt, als de inwoners maar niet gaan denken aangifte te hebben gedaan bij het melden van overlast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer