Mazelen is wereldwijd bezig aan opmars
Wereldwijd is mazelen in opmars en dat geldt ook voor Europa. In 2011 werden in Europa meer dan 26.000 gevallen van mazelen vastgesteld, waaronder 14.000 in Frankrijk. De stijging heeft te maken met een dalende vaccinatiegraad, aldus deskundigen. Nederland kreeg in mei te maken met een nieuwe uitbraak van mazelen.
De voorlaatste gevallen in Nederland werden gemeld in 2008 en 2011. In juni 2008 werd in Den Haag een mazelenuitbraak gemeld onder 26 kinderen van ouders met een antroposofische levensovertuiging en bij een volwassene. Later volgde nog een uitbraak in Utrecht onder zestien kinderen uit gezinnen met dezelfde levensbeschouwing.
In 2011 volgde een nieuwe uitbraak in antroposofische kring met 14 gemelde gevallen verspreid over het land van Groningen tot Noord-Brabant.
EPIDEMIE: De laatste echte mazelenepidemie in Nederland was in het najaar van 1999 en liep door tot voorjaar 2000. Bij 3000 kinderen van voornamelijk reformatorische ouders werd de ziekte toen aangemeld bij het RIVM. Tot dat laatste zijn huisartsen verplicht, want mazelen is een infectieziekte met aangifteplicht (geanonimiseerd). Van de 3000 kinderen was 94 procent niet ingeënt. Het werkelijke aantal zieken lag veel hoger, omdat ouders in lang niet alle gevallen de huisarts raadpleegden.
Drie kinderen met een chronische ziekte overleden in 1999 aan de aandoening en voor 150 kinderen was opname in een ziekenhuis nodig vanwege complicaties.
In 1992-1993 waarde het mazelenvirus eveneens op grote schaal in Nederland rond. Er werden 940 gevallen van zieke kinderen aangemeld, zowel in reformatorische als in antroposofische kring.
VACCINATIE: Kinderen worden tegen mazelen ingeënt als ze 14 maanden oud zijn. Met 9 jaar staat een herhalingsprik op het programma. Het gaat daarbij om de zogeheten BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond.
BESMETTING: Het mazelenvirus (morbillivirus) is zeer besmettelijk, al voordat de ziekte zichtbaar uitbreekt. Het virus zit in neus en keel. Door praten, niezen en hoesten komt het in de lucht en kan door een ander, ook op grotere afstand, ingeademd worden. Een patiënt is besmettelijk van een tot vier dagen vóór tot vier à vijf dagen na het optreden van de huiduitslag. De tijd tussen besmetting en het uitbreken van de ziekteverschijnselen bedraagt acht tot veertien dagen.
HYGIËNE: Hoesthygiëne helpt om verspreiding van mazelen te voorkomen, zo meldt het RIVM. Houd bij hoesten en niezen de hand voor de mond en neus en was daarna de handen. Leer dat ook aan kinderen. Beter is om een papieren zakdoek te gebruiken en deze na eenmalig gebruik weg te gooien. Daarna ook handen wassen.
SYMPTOMEN: Mazelen begint met een fikse verkoudheid: hangerigheid, loopneus, hoesten, hoofdpijn, koorts en rode ogen. Deze algemene ziekteverschijnselen verminderen meestal na een dag of twee en de koorts daalt. Op het wangslijmvlies verschijnen kleine, witte plekjes met een rode stip. Vervolgens stijgt de koorts weer en breekt er binnen enkele dagen een rode huiduitslag uit in gezicht, nek en hals. De overige lichaamsdelen volgen later. De vlekjes worden groter en lopen ten slotte in elkaar over, waarna ze na een paar dagen langzaam verdwijnen.
BEHANDELING: Er is geen specifieke behandeling van mazelen, behalve bedrust, gezonde voeding en extra fruit. Veel drinken is belangrijk, omdat kinderen met mazelen hoge koorts hebben. Deze koorts is in het algemeen gunstig, omdat dit de vermenigvuldiging van het virus remt. Pijnstillers onderdrukken de koorts en werken daarmee contraproductief. Op 5 februari 2000 rapporteerden dr. K. de Meer en prof. dr. J. J. Roord, kinderartsen in het VUmc, in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat vitamine A bij complicaties verergering van de situatie kan tegengaan. Zij adviseerden om kinderen met complicaties bij mazelen een of twee keer vitamine A-druppels te geven, afhankelijk van de leeftijd 1, 2 of 4 milliliter. Van vitamine D, aangemaakt door zonlicht, is bekend dat het de weerstand kan versterken.
De bekende huisarts en homeopaat wijlen J. Kleinepier uit Goes raadde destijds aan kinderen met mazelen Belladonna D3 toe te dienen. Bij oorklachten zou Pulsatilla D30 complicaties helpen voorkomen.
In orthomoleculaire kring wordt eveneens gewezen op het nut van extra vitamine A, daarnaast ook op vitamine E, C en aanvullend knoflookcapsules. Dit zou het risico op complicaties verkleinen.
COMPLICATIES: Meestal geneest een mazeleninfectie spontaan. Complicaties die kunnen optreden zijn oor- en longontsteking. Ook acute hersenontsteking (encefalitis) is in zeldzame gevallen mogelijk.