„Ingrijpen tegen opleiden voor werkloosheid”
DEN HAAG (ANP). Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil kunnen ingrijpen als het scholen en bedrijven niet lukt om het onderwijs en de arbeidsmarkt op elkaar af te stemmen. Dat zei ze donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Er worden volgens Bussemaker nog altijd te veel mensen opgeleid tot werkloosheid.
Dat komt niet alleen doordat scholen opleidingen aanbieden zonder arbeidsperspectief, maar ook omdat bedrijven niet duidelijk communiceren wat zij van de scholen verwachten. „De tijd van naar elkaar wijzen is nu echt voorbij”, stelde Bussemaker, die gemeenten, opleidingen en bedrijfsleven wil verplichten om met elkaar om de tafel te gaan.
Ze denkt dat het in het overgrote deel van de gevallen moet lukken om op de vraag vanuit de markt in te springen. „Maar uiteindelijk moet er ook de mogelijkheid zijn voor mij om in te grijpen”, aldus Bussemaker. Ze kan dan de bekostiging van een studie intrekken en besluiten dat de opleiding geen diploma meer mag afgeven.
De minister en haar staatssecretaris Sander Dekker willen scholen meer ruimte geven, maar ook kunnen ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Zo wil Bussemaker voortaan kunnen ingrijpen bij wanbestuur, zoals bijvoorbeeld bij scholenkolos Amarantis het geval was. Ook wil ze scholen kunnen dwingen om samen te werken als in een regio te veel dezelfde studies worden aangeboden. Dekker wil basisscholen die jaren achtereen zeer zwak zijn, kunnen sluiten.