Rollatorboek moet valpartijen voorkomen
”De rollator, mijn beste vriend?” Woensdag presenteert Frank de Boer in Rotterdam het „allereerste boek” over de rollator. Met deze uitgave hoopt de auteur te bereiken dat ouderen veilig en onbezorgd op weg gaan en dat het aantal ongelukken vermindert.
”De rollator, mijn beste vriend?” Woensdag presenteert Frank de Boer in Rotterdam het „allereerste boek” over de rollator. Met deze uitgave hoopt de auteur te bereiken dat ouderen veilig en onbezorgd op weg gaan en dat het aantal ongelukken vermindert.
Frank de Boer is fysiotherapeut. Hij specialiseerde zich in het gebruik van loophulpmiddelen. In 2005 organiseerde hij een van de eerste rollatorspreekuren. De Boer ventileert regelmatig zijn mening in de media en staat bekend als de rollatordokter. Hij heeft met zijn boek zowel gebruikers van een rollator op het oog als mensen die beroepsmatig met dit loophulpmiddel te maken hebben.
„Een rollator is een stabiel hulpmiddel waarmee mensen veiliger en vaak langer achter elkaar kunnen lopen”, zegt De Boer. Niet alleen buitenshuis, maar ook in huis. Eten valt nu eenmaal makkelijker op het blad van een rollator te vervoeren dan lopend met een stok.
De rollator werd in de jaren zeventig door de Zweedse poliopatiënte Aina Wifalk bedacht en in 1987 in Nederland geïntroduceerd. Sinds begin dit jaar zit het loophulpmiddel niet meer in het basispakket van de zorgverzekering. Een positief effect hiervan is dat senioren vrij zijn in het maken van hun keus. De Boer voorziet hen van adviezen voor een verstandige koop. Zo besteedt hij uitgebreid aandacht aan de onderdelen van een rollator en hun functie. Senioren moeten zich in zijn ogen niet laten opjagen door drukke verkopers en de tijd nemen voor een uitgebreide proefrit met verschillende exemplaren, want er zit „echt verschil” tussen.
Niet alleen de aanschaf, maar ook het gebruik van de rollator verdient aandacht, stelt De Boer. „Jaarlijks worden veel ouderen na een ongeval met een rollator behandeld op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis. In 2011 ging het om ruim 2300 mensen en het aantal slachtoffers neemt jaarlijks toe. Veel ouderen breken bij een val een heup.”
Ongelukken ontstaan door haast, door verkeerd afgestelde handvatten, doordat mensen niet beide remmen gebruiken, met een remkabel ergens achter blijven hangen of een zware boodschappentas aan één handvat hangen.
Behalve op de juiste keus voor en een goed gebruik van een rollator wijst de rollatordokter op het belang van onderhoud, zoals het smeren van wielen. Hij benadrukt ook de noodzaak van het tijdig laten uitvoeren van reparaties en pleit voor een jaarlijkse apk.
Het rollatorboek is helder opgezet. De Boer werkt de items kort en bondig uit in begrijpelijke taal. De onderwerpen zijn snel te vinden omdat ze direct boven de uitleg staan. De auteur merkt dat veel ouderen tegen de aanschaf van een rollator opzien, omdat het voor hen voelt als een teken van invaliditeit. Hij stelt hen gerust: „Een rollator is geen teken van invaliditeit, maar een uitkomst.”
”De rollator, mijn beste vriend?”, Frank de Boer; uitg. Free Musketeers, Zoetermeer, 2013; ISBN 9789048429318; 100 blz.; € 15,95.