Economie

Beurzen leveren winsten grotendeels in

AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenmarkten krabbelden dinsdag iets op na de verliezen van de afgelopen twee handelsdagen. Uiteindelijk kreeg bezorgdheid over de economie echter weer de overhand en leverden de belangrijkste graadmeters de winsten grotendeels in.

4 June 2013 18:00Gewijzigd op 15 November 2020 03:57

De toonaangevende AEX-index in Amsterdam, gedrukt door een fikse koersdaling van supermarktconcern Ahold, sloot 0,2 procent lager op 360,42 punten. De MidKap won 0,4 procent en eindigde op 537,65 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt en Parijs stegen 0,1 procent, die in Londen 0,5 procent.

Europese beleggers putten, in navolging van hun Amerikaanse collega’s een dag eerder, moed uit de woorden van voorzitter Dennis Lockhart van de Federal Reserve van Atlanta. Die zei dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zijn ruime monetaire beleid voorlopig niet rigoureus zal wijzigen.

Ahold werd 3 procent minder waard en was daarmee de sterkste daler in de AEX. Het detailhandelsconcern kwam voorbeurs met cijfers die voldeden aan de gemiddelde verwachtingen, maar kondigde een verhoging van zijn aandeleninkoopprogramma aan die volgens sommige analisten tegenviel.

PostNL stond bovenaan in de hoofdindex met een winst van 4,5 procent. Volgens toezichthouder ACM kunnen de aanpassingen van de universele postdienstverlening door de beugel. Het rendement dat PostNL op de dienstverlening kan halen blijft binnen de wettelijk vastgestelde perken.

In Parijs won Société Générale 1,4 procent na een adviesverhoging door Goldman Sachs. Royal Bank of Scotland (RBS) steeg 0,8 procent in Londen. Volgens Britse media vindt een parlementaire commissie die zich buigt over de toekomst van financiële instellingen, dat RBS moet worden gesplitst in een ‘goede’ en een ‘slechte’ bank.

De euro was 1,3070 dollar waard, tegen 1,3080 dollar bij sluiting van de Europese markten op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse ruwe olie steeg 0,7 procent tot 94,11 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder en kostte per vat 103,26 dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer