Buitenland

Israël 65 jaar: „We dansten. Dit had God beloofd”

NIJKERK. Ze maakte de oprichting van de staat Israël actief mee. In het Beloofde Land zelf. Shulamit Tsur: „We dansten, sprongen en huilden. Dit had God beloofd.”

Mr. Richard Donk
4 June 2013 16:27Gewijzigd op 15 November 2020 03:57
Op 14 mei 1948 riep David Ben Gurion in Tel Aviv de staat Israël uit. Shulamit Tsur was erbij. „We dansten, sprongen en huilden.” Foto EPA
Op 14 mei 1948 riep David Ben Gurion in Tel Aviv de staat Israël uit. Shulamit Tsur was erbij. „We dansten, sprongen en huilden.” Foto EPA

Op 14 mei 1948 sprak David Ben Gurion de historische woorden: „Wij kondigen hierbij de oprichting van een Joodse staat in het land Israël aan.”

De staat Israël bestaat 65 jaar. Stichting Christenen voor Israël wijdt daarom in Nijkerk een speciale tentoonstelling aan de geschiedenis van de terugkeer van de Joden naar het Heilige Land.

”Helden van Sion”, heet de expositie. Maar Shulamit Tsur voelt zich geen held. De 88-jarige Jodin woonde maandag de opening van de tentoonstelling bij. „De échte helden zijn zij die iets uitzonderlijks voor hun land hebben gedaan. Wij vochten gewoon. Omdat we moesten vechten.”

De expositie begint met een Bijbeltekst uit Jesaja. „Hij zal Zijn kudde weiden gelijk een herder; Hij zal de lammeren in Zijn armen vergaderen, en in Zijn schoot dragen; de zogenden zal Hij zachtjes leiden.”

En met een persoonlijke brief van de Israëlische president Shimon Peres, waarin hij de tentoonstelling van harte aanbeveelt. „Vanuit het Heilige Land en de Eeuwige Stad Jeruzalem heb ik het genoegen mijn warme groeten over te brengen ter gelegenheid van de expositie ”Helden van Sion”. Ik dank u voor dit betekenisvolle initiatief dat Israëls 65-jarig bestaan markeert.”

Stap voor stap wordt de bezoeker meegenomen in de ontstaansgeschiedenis van de staat Israël. De herleving van de Hebreeuwse taal, de zionistische congressen, waar het belang van en het verlangen naar een eigen thuisland voor het Joodse volk werd uitgesproken.

Dan begint de historische terugkeer van het Joodse volk naar zijn oude vaderland. In vijf grote immigratiegolven voor de Tweede Wereldoorlog – van 1882 tot 1939. En na de Shoah reizen ze bij duizenden naar Palestina, veelal vanuit de kampen en onderduikadressen.

Voor velen doemt een onbekende toekomst op. Maar er is „land in zicht”, meldt de expositie. Jeremia 30:3: „Want zie, de dagen komen, spreekt de Heere, dat Ik de gevangenis van Mijn volk, Israël en Juda, wenden zal, zegt de Heere; en Ik zal hen wederbrengen in het land, dat Ik hun vaderen gegeven heb, en zij zullen het erfelijk bezitten.”

Die belofte werd op 14 mei 1948 vervuld, toen de staat Israël werd uitgeroepen. Shulamit Tsur was erbij. Haar ouders waren al in 1890 vanuit Jemen naar Israël geëmigreerd. „Ik zal dat moment nooit vergeten”, vertelt de hoogbejaarde Joodse vrouw in vloeiend Engels. „We hadden er jarenlang voor gebeden. God heeft ons geholpen.”

Een dag na de uitroeping van de staat Israël vielen vijf Arabische legers het kersverse land binnen. De tentoonstelling eindigt met de wapenstilstand na de Onafhankelijkheidsoorlog. Egypte op 24 februari 1949. Jordanië, Libanon en Syrië een paar maanden later. Irak weigert.

En ook dan een Bijbeltekst. Ezechiël 14:11b: „Alsdan zullen zij Mij tot een volk zijn, en Ik zal hun tot een God zijn, spreekt de Heere Heere.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer