Economie

„Ruimte voor de rivieren ook in Duitsland”

ARNHEM (ANP). De overstroming van de Duitse stad Passau door de extreem hoge waterstand van de rivieren de Donau, de Inn en de Ilz laat zien waar we in de toekomst mee te maken krijgen. Klimaatsverandering en de behoefte om stroomgebieden en rivieren steeds meer te beteugelen, zijn de belangrijkste oorzaken van het probleem. Dit zegt programmadirecteur Piet Dircke van advies- en ingenieursbureau Arcadis dinsdag.

4 June 2013 11:49Gewijzigd op 15 November 2020 03:56

Het bureau heeft wereldwijd expertise in de aanpak van wateroverlast zoals overstromingen en dijkdoorbraken. De Duitse tak van Arcadis is momenteel actief bij de versterking van dijken bij Keulen.

Behalve klimaatsverandering speelt ook een sluipend proces van verstedelijking een rol bij hoge waterstanden in de rivieren, stelt Dircke „Er komen steeds meer rioleringen waardoor het water sneller in de rivieren komt dan vroeger. Ook wordt er meer bedijkt om de rivieren bevaarbaar te maken.”

Volgens Dircke is er eigenlijk maar één manier om het toenemende gevaar van overstromingen verstandig aan te pakken; geef de rivieren de ruimte. „Maak de dijken beter, maar zet ze verder weg en maak bergingsgebieden voor overtollig water.” In Nederland gebeurt dat onder meer door de uiterwaarden te benutten. Dircke: „Je moet die uiterwaarden dan ook niet volbouwen.”

Net als in Nederland zou Duitsland ruimte moeten maken voor de rivieren, volgens Dircke. „In bergachtig gebied kun je dat doen met dwarsverbindingen of door dammetjes te bouwen.”

De Arcadis-directeur ziet hier ook een taak voor de Nederlandse overheid weggelegd. „De overheid zou dit op Europees niveau moeten aankaarten. Want als het probleem niet wordt aangepakt, krijgt Nederland al dat overtollige water ook nog eens voor de kiezen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer