Werkgever doet te weinig voor mantelzorger
UTRECHT. Werkgevers doen veel te weinig voor werknemers die hun baan combineren met langdurige zorg voor zieke ouders, partner of kind.
Uit een maandag verschenen onderzoek van CNV Dienstenbond blijkt dat hierdoor 80 procent van de mantelzorgers in de knel raakt tussen werk en zorg.
Om deze knelpunten op te vangen, kunnen mantelzorgers in Nederland een beroep doen op een aantal wettelijke (verlof)regelingen, zoals kortdurend en langdurend zorgverlof en calamiteitenverlof.
Bijna de helft van de werkende mantelzorgers (46,7 procent) is echter niet op de hoogte van deze regelingen. Nog eens bijna een derde geeft aan de regelingen wel te kennen, maar er zelf nog nooit gebruik van te hebben gemaakt. Iets meer dan een vijfde deel (21,9 procent) van de werkende mantelzorgers geeft expliciet aan niet tevreden te zijn over de mogelijkheden die op zijn of haar werk worden geboden om werk en mantelzorg te combineren.
Directie en collega’s tonen uit zichzelf weinig interesse en inlevingsvermogen, blijkt uit het CNV-onderzoek. Circa 90 procent van de werkgevers heeft geen beleid voor mantelzorgers. Bovendien maakt de bezetting en de aard van de functie het bespreken van maatwerk lastig.
De vakbond wil zo snel mogelijk actie voor de 1,5 miljoen mensen in Nederland die voor een naaste zorgen. Zij krijgen het gezien de bezuinigingen in de zorg nog lastiger en door de vergrijzing stijgt het aantal mantelzorgers in rap tempo.
Van de werkende niet-mantelzorgers verwacht om die reden 40 procent in de toekomst geconfronteerd te worden met mantelzorgtaken.
Volgens CNV moeten werkgevers meer aandacht besteden aan het communiceren van de wettelijke verlofregelingen en aan de mogelijkheid voor maatwerkoplossingen.