Commentaar: Doorverwijsplicht bij euthanasieverzoek is gewetensdwang
De Kamerfractie van D66 heeft de smaak te pakken. Een dag nadat ze de finale klap had uitgedeeld aan de positie van de gewetensbezwaarde trouwambtenaar diende ze –samen met GroenLinks– opnieuw een wet in waardoor een deel van een beroepsgroep in het nauw gedreven kan worden. De libertijnse kruistocht tegen het joods-christelijk denken gaat een volgende fase in.
D66 en GL willen dat artsen die gewetensbezwaren hebben tegen het meewerken aan een euthanasieverzoek verplicht worden hun patiënten door te verwijzen naar collega’s die geen bezwaar hebben. Wel vinden de indieners van het initiatiefwetsvoorstel dat artsen de vrijheid moeten behouden om een euthanasieverzoek te weigeren.
Inmiddels is duidelijk dat de artsenorganisatie KNMG bepaald niet enthousiast is over dit idee. Ze verwacht dat handhaving van deze wet erg lastig wordt. Ook minister Schippers van Volksgezondheid voelt weinig voor een doorverwijsplicht.
Komt nog bij dat er in Nederland levenseindeklinieken zijn, waar men zonder verwijsbrief terechtkan. Op zichzelf is het dieptriest dat er in ons land dergelijke stervensklinieken bestaan. Maar het feit dat ze er zijn, ontneemt het plan van D66 en GL iedere urgentie. Wie euthanasie verlangt, kan om zijn huisarts heen. Waarom zou men een dokter dan dwingen patiënten door te verwijzen? Wordt hier een probleem opgelost of gecreëerd?
De echte motivatie om dit wetsvoorstel in te dienen kwam donderdag aan het licht tijdens een Kamerdebat over medische ethiek. D66-Kamerlid Dijkstra stelde dat Nederland jarenlang koploper is geweest op het gebied van medische ethiek. Dat moet volgens haar zo blijven. „Stilstand is achteruitgang”, aldus Dijkstra.
Feitelijk zegt de woordvoerster van D66 voor volksgezondheid dat haar fractie het als een missie ziet de bestaande ethiek te moderniseren. Inhoudelijk betekent dit dat alle joods-christelijke ijkpunten en kaders vervangen moeten worden door seculiere die op hun best nog enige relatie hebben met humanistische uitgangspunten.
Hoezeer er vanuit Bijbels perspectief ook vragen zijn te zetten bij het humanistisch mensbeeld, in dit verband is het van belang erop te wijzen dat juist het humanisme wil dat ieder mens naar zijn eigen geweten kan handelen. D66 en GL gaan er prat op erfgenamen te willen zijn van die humanistische traditie. Hoe willen zij dit rijmen met het feit dat gewetensbezwaarde artsen verplicht worden te verwijzen bij een euthanasieverzoek? Dat is gewetensdwang, want voor artsen is verwijzen ook meewerken.
Dat zal iedereen begrijpen. Het is toch heel krom te zeggen als arts: „Ik kan vanuit mijn geweten niet meewerken aan uw euthanasieverzoek, maar ik geef u het telefoonnummer van een collega die dat wel wil doen en ik schrijf daarvoor wel een verwijsbriefje.” Dan verricht je als arts niet de handeling maar wijs je wel de weg. Dat weegt voor een gewetensbezwaarde arts even zwaar. Daar walsen D66 en GL overheen. Want hun libertijnse missie is: alles afbreken wat zweemt naar joods-christelijke traditie.