Economie

Hoogleraar: eerst het mes in bureaucratie

DEN HAAG (ANP). Het kabinet moet volgend jaar nog eens 6 miljard euro extra bezuinigen om het begrotingstekort onder de EU-limiet van 3 procent te krijgen. Maar waar moet het geld vandaan komen?

30 May 2013 12:37Gewijzigd op 15 November 2020 03:51

„Zet het mes als eerste in het ambtenarenapparaat”, zegt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger. „Er moet bezuinigd worden op bureaucratie. Vooral bij zelfstandig bestuursorganen als de AFM, het CBS en de RDW valt veel te halen”, weet de econoom. Eijffinger schat dat structurele hervormingen van de overheid zeker 1 tot 2 miljard euro opleveren. Hij vreest echter dat dat niet gaat gebeuren: „de slager snijdt niet in zijn eigen vlees”.

Ook op de gezondheidszorg kan veel meer worden bespaard, onder meer door het probleem van overmedicatie aan te pakken. Daarnaast is het volgens Eijffinger niet te voorkomen dat patiënten een eigen bijdrage voor medicijnen gaan betalen.

Ook vindt de econoom dat medisch specialisten in loondienst moeten. „Een specialist in een maatschap verdient twee keer zoveel als een specialist in loondienst. Daar kunnen we de kosten halveren”, stelt Eijffinger. Hij schat dat bezuinigingen in de zorg in totaal tot 3 miljard euro kunnen opleveren.

De Tilburgse hoogleraar ziet ook belangrijke besparingen in het inkorten van de WW-duur. „Hoe langer mensen werkloos zijn, hoe minder waardevol ze zijn voor de arbeidsmarkt. De WW zou moeten worden ingekort tot maximaal 1 jaar met een omscholingsplicht. En mensen moeten accepteren om op een lager niveau te werken”, stelt Eijffinger. Die maatregel levert de schatkist naar schatting 1 tot 2 miljard op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer