„Geen subsidie meer voor godsdienstles”
DEN HAAG. Bezuinigingen dreigen een einde te maken aan het fenomeen godsdienstlessen op openbare basisscholen. Minister Bussemaker stopt de financiering hiervan. Betrokkenen én de christelijke fracties in de Tweede Kamer reageren ontzet.
„Als de overheid de jaarlijkse subsidie van 10 miljoen euro schrapt, verdwijnt het godsdienstonderwijs op openbare basisscholen, een traditie van zo’n anderhalve eeuw oud, waarschijnlijk geheel en definitief”, vreest dr. J. P. de Vries, voorzitter van de stichting Dienstencentrum Godsdienstig en Humanistisch Vormingsonderwijs. „Zo’n 700 docenten komen op straat te staan. Wat we vanaf 2009 hebben opgebouwd –er is een cao voor deze beroepsgroep afgesloten, er is voor gezorgd dat deze onderwijsgevenden opgeleid en gecertificeerd worden– wordt dan in één keer afgebroken.”
De Vries is vanmorgen door het ministerie gebeld over de bezuiniging. In een brief die minister Bussemaker vandaag naar de Kamer stuurde, staan behalve zijn organisatie ook andere instanties die door de bezuinigingen getroffen worden, zoals het LAKS en de LSVb. In totaal bezuinigt OCW 200 miljoen op onderwijssubsidies. Dat bedrag wordt overigens wel opnieuw geïnvesteerd in de onderwijssector.
Christelijke fracties reageren, net als De Vries, ontzet. Voordewind (CU): „Dit is zeer kwalijk. Deze subsidies zijn vier jaar geleden via een amendement-Slob zeker gesteld. Soms is de openbare basisschool nog de enig overgebleven basisschool op een dorp. Nu kiezen christelijke ouders soms voor díé school, omdat daar toch ook godsdienstonderwijs gegeven wordt. Die keuzevrijheid gaat Bussemaker nu dus wegnemen.” Bisschop (SGP): „In dit besluit is elke logica zoek. Dit is toch dezelfde minister die afgelopen zaterdag op een congres zei dat ze zingeving op scholen „waanzinnig belangrijk” vindt?”