Nederland hecht aan tweede pinksterdag
De Franse regering wil van tweede pinksterdag een gewone werkdag maken. De 1,9 miljard euro die de Franse staat daarmee jaarlijks denkt te verdienen, moet ten goede komen aan de bejaardenzorg. In Nederland zou een dergelijk plan op weinig steun kunnen rekenen.
Al sinds het einde van de zomer onderzoekt de Franse regering hoe de zorg voor ouderen kan worden verbeterd. In Frankrijk stierven afgelopen zomer als gevolg van de hittegolf namelijk bijna 15.000 mensen. Door van tweede pinksterdag een gewone werkdag te maken, moet er 1,9 miljard euro worden vrijgemaakt voor de ouderen- en gehandicaptenzorg, aldus een regeringsbron dinsdag.
In Nederland zou van een economisch voordeel van het werken op tweede pinksterdag nauwelijks sprake zijn. Het Centraal Bureau voor de Statistiek hanteert weliswaar als vuistregel dat een extra werkdag leidt tot 0,05 procent economische groei -het gaat daarbij om een bedrag van zo’n 225 miljoen euro- maar in de praktijk kan het effect daar behoorlijk van afwijken, aldus J. P. Verbruggen, hoofd van de afdeling conjunctuur van het Centraal Planbureau.
Bij het bepalen van het effect van een extra werkdag is het erg belangrijk wanneer die dag valt. Een extra werkdag als gevolg van een schrikkeljaar heeft volgens Verbruggen meer gevolgen, omdat er een dag extra wordt geproduceerd en geconsumeerd. Maar als er op tweede pinksterdag wordt gewerkt, zal dat minder invloed hebben op de productie, omdat de consumptie op die dag vrijwel hetzelfde blijft.
De steun voor het inwisselen van tweede pinksterdag voor een werkdag is in Nederland overigens nihil. Een meerderheid van CDA, VVD en de kleine christelijke fracties willen de tweede pinksterdag handhaven als vrije dag.
„Ik sta niet te springen om deze dag af te schaffen. De tweede pinksterdag past in onze christelijk-humanistische samenleving. Wat de VVD betreft blijft dat zo”, aldus de vice-fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, De Vries. De christelijke partijen voelen er ook niets voor. Zij wijzen ook op het belang van de christelijke traditie, hoewel ze benadrukken dat het geen principieel punt is. CDA-kamerlid Ten Hoopen en zijn SGP-collega Van der Vlies wijzen erop dat meer arbeidsproductie, als dat al gewenst zou zijn, ook bereikt kan worden door de arbeidsduur te verlengen. Volgens een woordvoerder van de ChristenUnie betekent het afschaffen van de tweede pinksterdag als vrije dag „in geestelijke zin in ieder geval een verlies.”
PvdA-kamerlid Bussemaker voelt niets voor het schrappen van vrije dagen om de economie beter te laten draaien. „De mensen hebben recht op hun vrije dagen. Daar wil de PvdA niet aan morrelen. Wij zouden wel graag zien dat tweede pinksterdag een vrijwillige vrije dag zou worden. Mensen die op een andere dag, bijvoorbeeld in de vakantie, vrij willen, moeten daarvoor de ruimte krijgen.”
D66 wil ook geen extra arbeidstijd, maar wil de tweede pinksterdag inruilen voor een vrije dag op 5 mei. GroenLinks en SP willen tweede pinksterdag inruilen voor een islamitische feestdag, bijvoorbeeld het suikerfeest na afloop van de vastenmaand ramadan.
Werkgeversorganisatie VNO/ NCW voelt niet voor het werken op tweede pinksterdag. „In Nederland is dat op dit moment helemaal niet aan de orde”, aldus een woordvoerder. „Wij zijn ook niet van plan zoiets op de agenda te krijgen.”
Voor vakcentrale CNV is het Franse voorbeeld onbespreekbaar. „In Nederland bestaat geen enkele aanleiding tot het afschaffen van tweede feestdagen”, zegt woordvoerder Slootweg. „Deze dagen vervullen een belangrijke functie voor een heel belangrijke christelijke minderheid. Ook niet-gelovigen hechten veel waarde aan een dag als tweede pinksterdag.” Daarbij wijst hij erop dat Nederland in vergelijking met veel andere Europese landen toch al weinig officiële feestdagen heeft.
Dat argument voert ook woordvoerder Plas van de vakcentrale FNV aan. „Wij hebben in Nederland veel minder feestdagen dan de Fransen. Afpakken is niet aan de orde. Wat is de volgende stap? Het afschaffen van tweede kerstdag als er weer een economische dip komt? Belachelijk. Dan is het einde zoek.”
Voor de RMU is de tweede feestdag geen principiële zaak, zegt woordvoerder Van der Zwan. „Toch denken we dat deze dagen erg waardevol zijn. Het heeft te maken met de christelijke traditie.” Volgens Van der Zwan wordt in Frankrijk in feite de christelijke traditie opgeofferd aan economische belangen. „En als de groei van de economie van dergelijk kunstgrepen moet afhangen, dan klopt er iets niet en is het einde zoek. De samenleving heeft juist behoefte aan collectieve rustmomenten.”