Politiek

Staatssecretaris Dekker: Ouder moet kind aanspreken op pestgedrag

DEN HAAG – Staatssecretaris Dekker van Onderwijs vindt dat ouders hun kind moeten aanspreken als ze een klasgenootje pesten.

Redactie politiek
28 May 2013 18:49Gewijzigd op 15 November 2020 03:49
Pesten. Foto ANP
Pesten. Foto ANP

De bewindsman stelde dinsdag tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer dat niet alleen scholen verantwoordelijkheid zijn voor het tegengaan van pesten; ook ouders hebben een belangrijke taak.

De Tweede Kamer besprak dinsdag een nota van de bewindsman om het pesten op scholen tegen te gaan. Aanleiding voor het opstellen van de notitie waren de zelfdodingen van Tim Ribberink en Fleur Bloemen. Zij maakten een eind aan hun leven omdat ze op school werden gepest.

In de nota stelt Dekker voor dat scholen bij wet de plicht krijgen om pesten tegen te gaan. Ze moeten kiezen voor een methode die in de praktijk haar nut heeft bewezen. Overigens zijn die methodes er nu nog niet. Een commissie gaat hiervoor criteria opstellen. Volgens de bewindsman zijn deze methodes in het buitenland er wel.

Ook leerkrachten hebben volgens de bewindsman een belangrijke taak bij het tegengaan van pesten. Ze moeten het kunnen signaleren en vervolgens in staat zijn om het groepsproces te doorbreken. Lerarenopleidingen moeten er meer aandacht aan besteden. De huidige leerkrachten krijgen bijscholing. De Tweede Kamer kan zich vinden in deze voorstellen.

PVV-Kamerlid Beertema stelde voor dat leerlingen die drie keer de fout ingaan met pesten, van school verwijderd worden. Daarvoor bestaat in de Kamer en bij de bewindsman geen draagvlak.

Dekker omarmde wel een suggestie van ChristenUnieKamerlid Voordewind om de leerplichtambtenaar in te schakelen bij het pesten. Voordewind vindt dat ze bindende adviezen aan de scholen moeten kunnen geven in de strijd tegen pesten, maar zover wil de bewindsman niet gaan. Dekker vindt alleen dat leerplichtambtenaren een taak hebben bij het (her)plaatsen van leerlingen die vanwege pestgedrag van medeleerlingen thuiszitten. Dat zijn er naar schatting zo’n 5000.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer