Politiek

Eerste Kamer stemt in met ruimere regels rond koopzondag

DEN HAAG. Gemeenten kunnen vanaf 1 juli zelfstandig het aantal koopzondagen bepalen.

Redactie politiek
28 May 2013 14:11Gewijzigd op 15 November 2020 03:48
Foto ANP
Foto ANP

Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer stemde dinsdagmiddag in met de initiatiefwet van D66 en GroenLinks die gemeenten de vrije hand geeft zelf het aantal koopzondagen te bepalen.

Door die nieuwe wet zijn gemeenten vanaf 1 juli niet langer gebonden aan het wettelijke maximum van 12 koopzondagen per jaar, maar mogen zij volledig zelf bepalen hoe vaak en waar de winkels hun deuren op zondag mogen openen. Die vrijheid was tot nog toe alleen voorbehouden aan toeristische gemeenten.

De Senaatsfracties van VVD, PvdA, PVV, D66, GL, 50Plus en de Partij voor de Dieren stemden dinsdagmiddag in met het voorstel om de Winkeltijdenwet te verruimen. SP, ChristenUnie, SGP en de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) waren tegen. De Senaatsfractie van het CDA stemde verdeeld over het wetsvoorstel. Van de elf leden tellende CDA-fractie, stemden alleen de CDA-senatoren Franken en Van Bijsterveld tegen de ruimere Winkeltijdenwet.

Eind oktober ging de Tweede Kamer al akkoord met het wetsvoorstel van de Kamerleden Verhoeven (D66) en Van Tongeren (GL) dat een einde maakt aan de huidige, beperkende regelgeving rond zondagsopenstelling.

Een motie van SGP-senator Holdijk, om te onderzoeken hoe de vrijheid van winkeliers om hun eigen openingstijden te blijven bepalen kan worden versterkt, werd door onder meer de VVD aan een meerderheid geholpen.

VVD-minister Kamp (Economische Zaken) weigerde eerder juist met maatregelen te komen om te voorkomen dat winkeliers door verhuurders gedwongen worden om op zondag open te gaan, op straffe van boetes.

RMU-voorman Peter Schalk is “verheugd” dat de motie van Holdijk desondanks is aanvaard. “Twee derde van de Eerste Kamer vindt blijkbaar dat contractdwang als het gaat om de zondagsopenstelling onaanvaardbaar is. Wel zal het nog enige tijd duren voordat duidelijk is wat dit onderzoek gaat opleveren.”

Wat betreft de ruimere regels voor koopzondagen spreekt Schalk van “een donkere dag in de wetsgeschiedenis” rondom de zondag. “Tot nu toe was er nog enige terughoudendheid door de toerismebepaling. Met dit wetsvoorstel wordt de koopzondag overgelaten aan het goeddunken van de gemeenteraden.”

Dat zal ongetwijfeld consequenties hebben voor het aantal koopzondagen in gemeenten, vreest Schalk. “Met alle gevolgen van dien. Voor werknemers die om principiële redenen niet op zondag willen werken zal het bijvoorbeeld moeilijker worden om een baan in de winkelsector te krijgen. Winkeliers krijgen te maken met oneerlijke concurrentie, of zelfs met contractuele verplichtingen om in winkelcentra mee te gaan met de reguliere openingstijden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer