Speling rond geboortedatum „normaal”
De baby van prins Willem-Alexander en prinses Máxima komt iets eerder dan was aangekondigd. Daar hoeft niets achter te worden gezocht, blijkt uit navraag bij prof. dr. D. Braat, woordvoerster van de Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.
Bij de vaststelling van het vermoedelijke tijdstip van de geboorte wordt aanvankelijk uitgegaan van de datum van de laatste menstruatie. Daarbij worden veertig weken geteld: de datum die er dan uitrolt, is de vermoedelijke geboortedatum. Er wordt echter altijd een speling in acht genomen van drie weken ervoor en twee weken erna.
Bij vrouwen met een onregelmatige cyclus moet een echo uitsluitsel bieden. Bij vrijwel alle vrouwen worden tegenwoordig in de eerste drie maanden echo’s gemaakt, waarbij de foetus wordt opgemeten. De lengte geeft dan volgens tabellen ook de vermoedelijke geboortedatum aan.
In de eerste drie maanden is de lengte ook nog een redelijk betrouwbaar gegeven, omdat zich dan vrijwel nooit groeiachterstanden voordoen. Toch is de vastgestelde datum nooit een wet van Meden en Perzen, de natuur blijft ook in deze tijd van moderne technologie eigenzinnig.
Toen de blijde verwachting van de prinses op 18 juni bekend werd, sprak de Rijksvoorlichtingsdienst van een geboorte „voorzien voor medio januari”, hetgeen letterlijk genomen zowel in de eerste twee weken van het nieuwe jaar kon betekenen als half januari. De baby blijkt nu al voor het eind van het jaar te komen. Wat de vermoedelijke geboortedatum nu is, werd niet bekendgemaakt.
Het paar rekende in juni zelf op begin januari, bleek op 18e van die maand uit de uitgelekte e-mail van het paar aan vrienden. Op de dag van de bekendmaking moet de prinses in elk geval ruim twee maanden zwanger zijn geweest, omdat ze journalisten vertelde dat ze de eerste twee maanden veel misselijk was geweest, maar dat het inmiddels wel beter ging.
De echtgenote van prins Willem-Alexander legde in september op advies van haar artsen haar werkzaamheden neer om rust te nemen. Dat werkt goed, aldus de RVD. Opname in het ziekenhuis is niet nodig en de artsen hoeven geen medicijnen voor te schrijven. Moeder en kind maken het goed, zo is volgens de RVD bij een recente reguliere zwangerschapscontrole van Máxima vastgesteld.
Waarom de prinses precies rust moest nemen, is niet geheel duidelijk. Volgens Braat kunnen daar allerlei oorzaken voor zijn. Zij wil er daarom verder niet op ingaan.
Over de precieze geboortedatum is veel gespeculeerd. Sommige mensen namen aan dat er een zo laat mogelijk tijdstip was aangekondigd, om te voorkomen dat de media al vroeg onrustig zouden worden. Bij de geboorte van prins Willem-Alexander, in april 1967, belaagden journalisten het kasteeltje van prinses Beatrix en prins Claus in de Lage Vuursche. Willem-Alexander liet nogal lang op zich wachten en het journaille bivakkeerde uiteindelijk drie weken lang in legertenten voor de deur en in de kroegen van het dorp, zich opperbest vermakend totdat de prinses opeens ongezien naar het ziekenhuis was verdwenen. Daar beviel ze middels een keizersnee van de nu aankomende vader.
Het is overigens volgens kringen rond het hof volstrekte onzin dat prinsessen per definitie met een keizersnee worden verlost. Bij Beatrix werd er op het laatste moment toe besloten en ook in de volgende twee gevallen werd er toen voor een keizersnee gekozen.
Van haar zussen was Christina overigens de enige die op natuurlijke wijze van haar kinderen beviel. Van de huidige generatie jonge prinsessen bevielen Marilène en Annette thuis en Laurentien in het ziekenhuis, maar ook in dit laatste geval is geen sprake geweest van een keizersnee.