Koolmonoxide remt afstoten donorlongen
Het toedienen van lage doses koolmonoxide kan het afstoten van donorlongen na een transplantatie remmen. Dat blijkt uit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Koolmonoxide zou onder meer een remmende werking hebben op infecties, meldde de universiteit dinsdag.
Onderzoeker D. Slebos van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) heeft gewerkt aan methoden om verschillende vormen van afstoting tegen te gaan. Behalve met koolmonoxide is geëxperimenteerd met de werking van bepaalde enzymen. Er werden zowel cellen van patiënten bestudeerd als van ratten die een longtransplantatie ondergingen.
Slebos maakte het als eerste mogelijk tekenen van afstoting zo vroeg mogelijk te ontdekken, aldus de universiteit. Daartoe analyseerde hij de longinhoud op de aanwezigheid van bepaalde cellen en eiwitten, die mogelijk afstoting veroorzaken. Chronische afstoting ontstaat door het ophopen van dode cellen en littekenweefsel, die kleine luchtwegen afsluiten. De door Slebos ontwikkelde methode maakt het mogelijk te voorzien of iemand een groot risico loopt en wat de invloed is van afstotingsremmende medicijnen op de luchtwegen.
Slebos zet zijn onderzoek volgend jaar voort aan de universiteit van Pittsburgh (VS), waar ook pionierswerk wordt verricht op het gebied van het werken met gassen om afstotingsverschijnselen tegen te gaan.
Elk jaar worden in de wereld 1500 longtransplantaties uitgevoerd. Een groot deel van de patiënten krijgt te kampen met afstoting. De helft van de patiënten sterft daardoor binnen vijf jaar na de ingreep.