Jonge kinderen krijgen vaker waterpokken
Waterpokken komt steeds vaker voor bij kinderen onder de vijf jaar. Mogelijk speelt het intensieve contact van kleine kinderen in de kinderopvang hierbij een rol.
Vrouwen die voor de tweede of volgende maal zwanger zijn, lopen daardoor ook meer risico om met waterpokken in aanraking te komen. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksinstituut Nivel.
Waterpokken zijn vooral gevaarlijk voor pasgeborenen als hun moeder in de periode rond de bevalling de ziekte krijgt. De onderzoekers van het Nivel vragen zich af of tegen waterpokken ingeënt moet worden. In 2002 meldden zich 51.500 mensen met de ziekte bij hun huisarts. Twee jaar daarvoor waren dat er nog 32.000. Overigens heeft nog steeds 90 procent van de volwassenen als kind waterpokken gehad. Daardoor zijn deze mensen immuun voor de ziekte.
De publicatie van het Nivel is gebaseerd op de Continue Morbiditeitsregistratie (CMR) Peilstations waaraan 65 huisartsen bijdragen. Het CMR onderzoek gebeurt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.