”Stadsmarinier” gaat Antillianen coachen
De achttien gemeenten waar veel Antillianen wonen stellen een ”stadsmarinier” aan, die, als centraal aanspreekpunt, het gemeentelijk beleid in de wijken coördineert.
Voor criminele Antillianen geldt een persoonsgebonden aanpak. Volgens de bestuurders is er ook een risicogroep, die niet-vrijblijvende begeleiding moet krijgen bij wonen, scholing en werk.
Maandag vergaderden vertegenwoordigers van de gemeenten in Rotterdam. Die stad heeft de grootste Antilliaanse bevolking, 22.000 mensen. Ook andere grote steden, zoals Amsterdam, Den Haag, Tilburg, Groningen en Eindhoven, zijn bij het overleg betrokken. De ”Antillengemeenten” gaan meer samenwerken om de problemen die een deel van de Antillianen veroorzaakt aan te pakken.
De gemeenten vinden dat er meer aandacht moet komen voor de problemen met Antillianen. Ze willen verder dat minister Donner van Justitie onderzoekt of het mogelijk is criminele Antillianen op de Nederlandse Antillen te houden. Daarnaast pleiten de gemeenten voor registratie van immigranten op de Antillen en in Nederland.
De gemeenten willen verder betere voorlichting over Nederland op de Antillen en uitwisseling van meer informatie over strafdossiers. Rotterdam neemt het voortouw om de wensen in politiek Den Haag onder de aandacht te brengen.
De vertegenwoordiger van de Antilliaanse regering in Nederland, gevolmachtigd minister M. Adriaens, is „positief gestemd” over de gemaakte afspraken. „De gemeenten hebben, in de randvoorwaarden van deze afspraken, nadrukkelijk rekening gehouden met wensen die de Antillen kenbaar hebben gemaakt. Zo wordt er een beroep op de Nederlandse overheid gedaan om te investeren op de Antillen, om sociaal-economische achterstanden weg te werken. Het uitwisselen van strafdossiers is ook een goede ontwikkeling. Het gaat hierbij niet alleen om gegevens van Antillianen die naar Nederland reizen, maar ook om informatie over Nederlanders die de andere kant op gaan. Dit is daarom ook in ons eigen belang.”