Opinie

Commentaar: Pinksteren is het feest van de Trooster

Mensen zijn moeilijke vertroosters, zegt het spreekwoord. Een gezegde dat een echo is van een woord van Job. Wie de afgelopen tijd de beelden heeft gezien van al die mensen die in de benen zijn gekomen om te zoeken naar de vermiste broertjes Ruben en Julian, moet dat wel beamen. Mensen die helpen met zoeken, doen dat omdat ze iets willen doen voor de moeder van de jongens. Tegelijk zijn ze zich ervan bewust dat je zo ongelooflijk weinig kúnt doen in dit soort situaties.

Hoofdredactioneel commentaar
20 May 2013 06:04Gewijzigd op 15 November 2020 03:39
Pinksteren. Foto Fotolia
Pinksteren. Foto Fotolia

Het is een herkenbaar dilemma. Als het gaat om leven of dood is een mens ten diepste onvoorstelbaar eenzaam. Het is geweldig als familieleden, vrienden en buren proberen mee te dragen met de last die op je schouders drukt. Dat ze er zijn bij een ernstige ziekte, een dodelijk ongeluk, het overlijden van een geliefde. Maar ten diepste kunnen ze niets dóén.

De vrienden van Job zwegen zeven dagen en zeven nachten toen ze zagen hoe hun vriend er aan toe was. Waarom zwegen ze? „Want zij zagen dat de smart zeer groot was.” Er kan blijkbaar een verdriet zijn dat te groot is voor woorden. Dan past alleen zwijgen. Het is jammer dat ze daarna toch begonnen te praten, wat Job uiteindelijk tot zijn uitspraak dringt: „Gij allen zijt moeilijke vertroosters.”

Troosten is moeilijk. Juist omdat mensen niet durven zwijgen. Je wilt toch op z’n minst iets zeggen. Maar het risico is groot dat de troostwoorden „winderig” zijn, om nog één keer Job aan te halen.

Pinksteren is het feest waarop God Zijn Geest uitstort. Jezus stuurt de Trooster naar de aarde, waarvan Hij Zelf verhoogd is. De discipelen zijn verdrietig over Zijn heengaan, maar Christus zendt Zijn Geest. Die zal bij hen blijven en hen in al de waarheid leiden.

Wie onze maatschappij wat van een afstand bekijkt, hoeft geen doemdenker te zijn om te constateren dat het er allemaal nogal troosteloos voorstaat. Dat betreft de economische situatie, maar veel meer nog de emotionele situatie. Mensen hebben geen houvast meer. Willen of kunnen niet meer geloven in een God Die het wereldgebeuren bestuurt. Denken dat ze pas echt vrij zijn door volledig autonoom te zijn. Maar volledige autonomie geeft de vrijheid een eenzame, zwarte rand. Omdat er niets meer is waarop je kunt terugvallen.

Juist Pinksteren is het feest van de troost. God laat Zijn schepping niet aan haar lot over. Daarom werd het Kerst, daarom werd het Pasen. Maar op Pinksteren valt alles samen voor hen die geloven in Jezus Christus als de Redder van zondige mensen.

Joden vieren met het Joodse pinksterfeest dat God de Thora gaf aan Israël. Met Pesach wordt de bevrijding herdacht, maar met Pinksteren wordt het doel van de bevrijding gevierd: God dienen zoals Hij voorschrijft in Zijn Woord.

Christenen vieren met Pinksteren dat God niet alleen het Woord vlees deed worden, maar dat Hij ook Zijn Geest wil geven aan ieder die gelooft in Jezus Christus.

Pinksteren, het feest van de Trooster, is niet zweverig en abstract maar zeer actueel. Juist voor mensen in een troosteloze tijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer