Kerk & religie

Doopvont legt vroegste wortels Engelse kerk bloot

SANDWICH. Op een luchtfoto is te zien dat nog maar de helft resteert van wat ooit een groot Romeins verdedigingswerk was. Rondlopend in de ruïne van Richborough Castle is het echter verbazend hoeveel er nog wél terug te vinden is.

17 May 2013 20:30Gewijzigd op 15 November 2020 03:38
Het landschap rond Richborough Castle, gezien door één van de scheuren in de muur rond het fort. Foto RD
Het landschap rond Richborough Castle, gezien door één van de scheuren in de muur rond het fort. Foto RD

Het is een gure voorjaarsdag. De zeewind raast over de ruïnes van Richborough Castle. De grijze lucht gaat bijna onzichtbaar over in de wel 6 meter hoge, grijze muren rond het fort.

Dat Richborough Castle door de Engelsen afwisselend een fort en een kasteel wordt genoemd, is veelzeggend. Het bewijst hoeveel eeuwen geschiedenis zich samenballen op deze heuvel langs de kust van het Engelse graafschap Kent. Zowel in de tijd van de Romeinen als in de periode van graven en ridders had het verdedigingswerk een functie. Ook toont het aan dat deze plaats door de eeuwen heen een strategische positie had. Vanaf het begin van de jaartelling tot aan de 17e eeuw was Richborough Castle een toonbeeld van bedrijvigheid.

Van de enorme muren die het verdedigingswerk omringen, staat de helft nog overeind. De rest is, met de bebouwing binnen de muren, ten prooi gevallen aan kustafslag. Een probleem dat de Engelse oostkust tot op de dag van vandaag teistert.

Het gedeelte dat resteert, bleek de afgelopen eeuwen een goudmijn voor archeologen. Diverse bodemvondsten vertellen het verhaal van de Romeinse invasie in Engeland in de eerste eeuw.

Wat na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk bleef, was niet alleen het fort, maar ook een uniek bouwsel van rode bakstenen: een voormalig doopvont. Volgens een informatiebord werd het christendom aan het begin van de vierde eeuw door de Romeinen naar Engeland gebracht.

De doopvont, waarvan de restanten minder dan 1 meter lang, breed en hoog zijn, lijkt sterk op vergelijkbare exemplaren die in onder meer Duitsland gevonden zijn. Waarschijnlijk stond de doopvont in een houten doop­kapel.

De in het gras met beton uitgezette contouren verraden dat aan de oostkant van het fort een kerk stond. ”Kerk van St.-Augustinus”, meldt een verweerde inscriptie op een bordje. Het bedehuis werd gebouwd op gezag van St.-Augustinus, een monnik die in de 6e eeuw het christendom herintroduceerde in Engeland. Het gebouw werd verwoest tijdens de invasies van de Vikingen, rond de 12e eeuw, maar later herbouwd. In de 17e eeuw viel het ten prooi aan de slopershamer.

Op onverwachte plaatsen blijkt de kuststreek van Kent bol te staan van vroege Engelse kerk­geschiedenis. Die is niet te vinden in grote kathedralen, maar in kleine gebouwen of ruïnes. Het zijn zichtbare getuigen van Gods trouw, die door de eeuwen heen de kerk in Engeland in stand hield.


In een vierdelige serie komen sporen aan bod van de vroege kerk in Zuidwest-Engeland. Vandaag deel 3: Richborough Castle.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer