Politiek

Opnieuw discussie over excuses voor slavernij

PARAMARIBO (ANP). Als de Nederlandse regering geen excuses aanbiedt voor het slaverijverleden, juist in dit belangrijke jaar 2013, 150 jaar na afschaffing van de slavernij, zal het Surinaamse Collectief Broki de excuses via internationale organisaties proberen af te dwingen. De Nederlandse regering blijft echter bij de ‘diepe’ spijtbetuiging van 2001, aldus een woordvoerster van Sociale Zaken.

16 May 2013 15:10Gewijzigd op 15 November 2020 03:36

Alle volgende kabinetten zijn bij die spijtbetuiging gebleven, ook het huidige: „Het is en blijft een zwarte bladzijde in onze geschiedenis, en ook in die van andere landen.” Minister Lodewijk Asscher zal verder spreken op 1 juli in Amsterdam, bij een plechtigheid ter herinnering aan het slavernijverleden. Die historie we nooit vergeten, aldus zijn ministerie.

Het feit dat Nederland een nieuwe koning en een nieuwe regering heeft, maakt het nu het juiste moment om officiële excuses aan te bieden, zegt Broki-voorzitter Rudi J. Bottse echter. „Als Nederland niet over de brug komt, zal ik op de internationale slavernijconferentie die eind juni in Suriname plaatsvindt, aandacht hiervoor vragen. Met de steun van andere landen met een slavernijverleden zullen we de kwestie dan onder de aandacht brengen van de Europese Unie en de Verenigde Naties”, aldus Bottse.

Behalve de afschaffing van de slavernij herdenkt Suriname dit jaar ook dat 140 jaar geleden contractarbeiders uit India voor het eerst voet aan wal zetten in de oud kolonie van Nederland, evenals de Chinezen die zich in 1853 vestigden en dus een 160-jarige jubileum vieren. President Desi Bouterse grijpt de jubilea aan om de eenheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen te vergroten. Daarom heeft hij een speciale nationale commissie ingesteld die de herdenkingsactiviteiten moet coördineren, maar ook moet stimuleren.

Partijgenoot en oud-ambassadeur Henk Herrenberg is voorzitter van de commissie. De 75-jarige Herrenberg wil af van de nadruk op de etnische verschillen inSuriname. ,Ik ben te vroeg geboren misschien, maar eens zal de dag komen dat we praten over één ‘Srananman’ (Surinamer).

Een ander voorstel in het kader van de eenheidsvorming is om het huidige Onafhankelijkheidsplein om te dopen in het Eenheidsplein. Dat zou dan een derde naamsverandering zijn; voor de onafhankelijkheid in 1975 heette het Oranjeplein.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer