„Valse euro’s steeds beter”
De kwaliteit van het valse eurobiljet neemt toe. Winkeliers hebben te maken met steeds beter nagemaakte biljetten. De valse euro’s zijn vaak al zo goed dat ze niet meer op te sporen zijn met UV-lampen, zeggen de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en MKB-Nederland.
De schade is voor de winkeliers. MKB-Nederland en RND zijn voorstander van een compensatieregeling. De RND, waarbij grote ondernemingen als Hema en Blokker zijn aangesloten, pleit voor een meldpunt. Daar kunnen bij twijfel winkeliers een biljet ter controle aangeven.
„Veel valse biljetten zijn te herkennen en moet je gewoon niet aannemen”, zei RND-directeur H. Kok zaterdag. „Maar bij twijfel moeten de klant en de winkelier het biljet ter controle kunnen opsturen. Alleen dan haal je systematisch alle valse biljetten uit de roulatie.” Wanneer dan blijkt dat biljetten vals zijn, moeten winkeliers volgens hem gecompenseerd worden.
In de eerste negen maanden registreerde de Nederlandsche Bank 13.000 valse biljetten. Het aantal valse biljetten haalt eind dit jaar het niveau van voor de introductie van de euro begin 2002, zegt een woordvoerder van de bank. In Europa werden in de eerste helft van 2003 ruim 230.000 valse biljetten gevonden.
Kok twijfelt aan die officiële statistieken. Volgens hem rouleren er veel meer valse biljetten in een subcircuit. „Je mag aannemen dat er veel meer goede vervalsingen zijn.” MKB-Nederland is voorstander van een compensatie voor de winkeliers. „Het is onterecht dat een winkelier ervoor opdraait als hij te goeder trouw een biljet accepteert”, zei E. Prins, secretaris betalingsverkeer van MKB-Nederland.
Volgens haar is er inmiddels behoorlijk wat onrust onder winkeliers. „Zij hebben wel zo’n lichtkastje, maar dat werkt niet meer.” Er zijn verbeterde UV-kasten op de markt, maar die zouden veel duurder zijn. Prins pleit voor een subsidie op UV-apparaten.
De DNB ziet problemen bij compensatie. „Waar komt dat geld vandaan?” vraagt de woordvoerder zich af. Bovendien heeft een dergelijke regeling volgens hem een aanzuigende werking op criminelen en zullen winkeliers minder op de echtheid van een biljet letten. De DNB legt er de nadruk op dat winkeliers vooral zelf moeten opletten. „Er is meer dan een echtheidskenmerk.”