Heimwee, een last en een zegen
„Ooit sprak ik een Zuid-Afrikaanse over alle rompslomp rond een emigratie. Ik zei tegen haar dat het zó makkelijk moest wezen om je hele leven in dezelfde plaats te wonen”, schrijft Rebecca VanDoodewaard. Het antwoord dat ze kreeg: „Makkelijk? Ja, dat wel, maar ’t lijkt me reuzesaai!” Zo had ze het nog nooit bekeken.
Er zitten dus meerdere kanten aan verhuizen. VanDoodewaard, een predikantsvrouw, is in haar leven de nodige keren van woonplaats veranderd. Daarbij stak soms heimwee de kop op. Ze gebruikte haar eigen ervaringen en die van andere christenen om er een boek over te schrijven.
Om te beginnen beschrijft ze heimwee als een gevoel van verlies van het oude – je voelt je niet thuis, niet gekend. Je kunt je er hulpeloos van gaan voelen en ontworteld. Het is goed om het voor jezelf te erkennen als je heimwee hebt. Als er niets aan heimwee gedaan wordt, kan het je volledig lam slaan, zodat je van je roeping wordt afgehouden en de vreugde je benomen wordt.
Wat is het dan belangrijk om gegrond te zijn in de wetenschap dat je een kind van God bent, en het besef dat Hij weet wat goed voor je is. Je bent op de plaats waar Hij je heeft gesteld. In afhankelijkheid van Hem kun je veel doen wat heimwee minder maakt. VanDoodewaard geeft daar wel twaalf nuchtere adviezen voor, van het beoefenen van gastvrijheid tot een nieuwe hobby beginnen en van het overwegen van Christus’ leven op aarde tot het ontdekken van leuke plekjes in je nieuwe woonomgeving.
Ze wijst erop dat heimwee ook positieve effecten kan hebben. Door heimwee ga je anders kijken naar dingen die je vroeger maar gewoon vond. Je gaat beseffen dat het in feite zegeningen zijn: je kerk, de vaste oppas die je had, de kraan die het altijd deed. Het feit dat er zo veel komt kijken bij verhuizen, geeft ook gelegenheid om te ervaren hoe de Heere voorziet in grote en kleine noden.
Heimwee kan ook positief zijn als het je aanspoort om te verlangen naar het hemelse vaderland. Heimwee herinnert eraan dat de tijd die we krijgen beperkt is. Laten we die dan zo goed mogelijk gebruiken op de plek waar we nu zijn.
”Uprooted” is een prachtig boekje dat door de vele voorbeelden erg aanspreekt en herkenbaar is voor mensen die naar een plaats ver weg verhuisd zijn. Het is niet dik en er zit vaart in. Daardoor is het te overzien om ter hand te nemen in een tijd van verhuizen, die zo hectisch kan zijn. Het wekt ook op om te midden van alle praktische zaken die de aandacht opeisen, aandacht te hebben voor God en je naasten. Eigenlijk zou iedere christen die gaat verhuizen het van tevoren moeten lezen. En misschien ook weer na de verhuizing, om de goede ideeën weer op te frissen en de zaken in het juiste perspectief te blijven zien.
Boekgegevens
”Uprooted. A Guide for Homesick Christians”, Rebecca VanDoodewaard uitg. Christian Focus, Fearn, 2012; ISBN 978 1 84550 964 4; 112 blz.; € 5,85.