Leerlingen Driestar College knappen Joodse begraafplaats Lekkerkerk op
LEKKERKERK. Leerlingen van klas 3c van het Driestar College in Lekkerkerk hebben woensdag de kleine Joodse begraafplaats in deze plaats opgeknapt. „Ik kreeg er kippenvel van toen ik het zag. De rust en de liefde waarmee die jongeren bezig zijn, doet me wat. De begraafplaats komt weer helemaal tot leven”, aldus een voorbijgangster.
De jongeren waren voor de werkzaamheden uitgenodigd door Ad Gakeer van de Stichting Boete en Verzoening. Die heeft als doel „iets terug te doen voor het leed wat christenen door de eeuwen de Joden is aangedaan.”
Vorig jaar heeft de stichting 40.000 graven in Diemen opgeknapt, aldus de gedreven Gaakeer. „Ik heb er Joden zien rondlopen met tranen in hun ogen toen ze zagen dat christenen zo bezig waren. Ze meldden me dat ze dat niet zo gewend waren, omdat ze veel christenen als vijandig hebben ervaren. Hun Messiasverwachting werd erdoor vergroot, zeiden zij. Christenen hebben de Joden eeuwenlang niet netjes behandeld. En wat achttien eeuwen in de genen zit, is er niet zomaar uit.”
Het is voor het eerst dat de stichting voor het opknappen van een begraafplaats een school benaderde. Gaakeer: „Dat gaan we zeker vaker doen. Het Driestar College wilde er in het kader van een ckv-project aandacht aan besteden. Er zijn raakvlakken met vakken als godsdienst, geschiedenis en cultuur. En het is goed als jongeren stilstaan bij onze verhouding tot de Joden. God heeft door dat volk ons de Bijbel gegeven.”
De leerlingen worden gaandeweg steeds enthousiaster. Kevin Kraayeveld wil met zijn activiteiten de overledenen een „soort laatste eer” bewijzen. Leandra Multem stempelt de letters van de in 1895 begraven Eva Fresco-van der Heim. De tekst ”Hare assche ruste in vrede” kleurt langzamerhand zwart. Colinda Noordergraaf vond op internet dat de afkorting ZRZA ”Zacht Rust Zijne Assche” betekent. Zij hoorde ook dat er een familielid van een van de overledenen in Lekkerkerk woont. „Die wilde niet met ons praten. Jammer.”
Mevrouw De Jager is tegenover de begraafplaats geboren. „Een goed initiatief. Vroeger was hier nog een synagoge. Ook de Joden Breeplaats met een beeldje herinnert nog aan de Joodse gemeenschap. Maar die is verdwenen.”