Politiek

Belastingtegenvaller van 11 miljard in 2012

DEN HAAG (ANP). De uitgaven van het Rijk bedroegen vorig jaar 242,7 miljard euro; 2,6 miljard minder dan begroot. Maar ook de belasting- en premieopbrengsten vielen lager uit dan geraamd: 220,5 miljard. Dat was 11,4 miljard minder dan waarop was gerekend.

8 May 2013 12:21Gewijzigd op 15 November 2020 03:28
Dijsselbloem. Foto ANP
Dijsselbloem. Foto ANP

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën schrijft dat in zijn Financieel Jaarverslag Rijk 2012, dat woensdag openbaar is geworden. De belastingtegenvallers doen zich vooral voor bij de loon- en inkomstenbelasting.

De economische inzinking is de belangrijkste oorzaak. In een toelichting wees de minister erop dat de Nederlandse economie voor de derde maal achter elkaar in een recessie zit.

He begrotingstekort van de overheid kwam vorig jaar uit op 4,1 procent. Het was de derde keer op rij dat het tekort daalde. Maar het kwam wel hoger uit dan de 3,8 procent waarvan het kabinet in het najaar nog uitging. Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen gaven in 2012 samen 24 miljard meer uit dan er binnenkwam, blijkt uit het Jaarverslag. Dat is 67 miljoen per dag.

De overheidsschuld nam door de negatieve ontwikkelingen toe met 34 miljard euro tot 428 miljard, ofwel 71,2 procent van het bruto binnenlands product. Volgens de EU-regels mag de staatsschuld eigenlijk hooguit 60 procent bedragen; voor het begrotingstekort geldt normaal gesproken een limiet van 3 procent.

Dijsselbloem, sinds enkele maanden ook voorzitter van de eurogroep (het overlegorgaan van de landen die de euro hanteren), toont zich positief over de aanpak van Europese schuldencrisis. Volgens hem zijn er stappen gezet om de crisis te bedwingen en de stabiliteit van de muntunie te vergroten.

Dijsselbloem wijst er verder op dat de bedrijfsvoering van het Rijk op orde is. De rechtmatigheid van de uitgaven kwam rijksbreed uit op 99,8 procent. Dat is ruim onder de ‘tolerantiegrens’ van 1 procent.

De Tweede Kamer spreekt volgende week woensdag over het jaarverslag over 2012. Het is dan Verantwoordingsdag, ook wel ‘gehaktdag’ genoemd, waarbij de Kamer terugblikt op het voorgaande jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer