Onderwijs & opvoeding

Senioren beoordelen deze week veiligheid zebra’s

Wie deze week senioren ziet rondscharrelen bij een zebra of een oversteekplaats met verkeerslichten hoeft niet vreemd op te kijken. De ouderen geven gehoor aan een oproep van Blijf Veilig Mobiel. Dit samenwerkingsverband roept mensen ertoe op om aan de hand van een zogeheten ”Zebracheck” na te gaan hoe veilig en toegankelijk zebra’s en oversteekplaatsen met verkeerslichten zijn voor ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking. Indien nodig moeten zij de wegbeheerder vragen de situatie te verbeteren.

7 May 2013 19:14Gewijzigd op 15 November 2020 03:27
Beeld Flickr.
Beeld Flickr.

Het initiatief vindt plaats in het kader van de jaarlijkse Road Safety Week, die wereldwijd de aandacht vestigt op een betere verkeersveiligheid. Op verzoek van de Verenigde Naties staat dit jaar een betere bescherming van voetgangers centraal. Dit zou moeten leiden tot het terugdringen van het aantal voetgangers onder de verkeersslachtoffers.

De oproep van Blijf Veilig Mobiel is een van de vele acties binnen dit project, waarin tien landelijke belangenorganisaties samenwerken, onder andere ANBO, ANWB, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, PCOB en Unie KBO. Het samenwerkingsverband wil eraan bijdragen dat senioren, zoals oudere voetgangers, fietsers en automobilisten, veilig aan het verkeer deelnemen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu ondersteunt het samenwerkingsverband inhoudelijk en financieel.

Blijf Veilig Mobiel ontwikkelt educatieve producten zowel voor senioren als voor professionals die ouderen bereiken. Zo werd kortgeleden de Keuzewijzer scootmobiel gelanceerd die beide groepen moet helpen bij het maken van de juiste keuze.

Naar schatting rijden er in Nederland een kwart miljoen scootmobielen rond. De keuze van zo’n vervoermiddel is maatwerk. „Door het stellen van de juiste vragen komen mensen bij de scootmobiel die bij hen past”, stelt Blijf Veilig Mobiel. „Ben je groot of klein? Dik of dun? Heb je beperkingen of niet? Wil je grote afstanden met de scootmobiel af gaan leggen of er alleen een ommetje mee maken? Wil je hem gemakkelijk kunnen vervoeren? Beantwoording van deze vragen leidt tot de scootmobiel die bij iemand past. Hierdoor neemt de verkeersveiligheid van de scootmobielgebruiker toe.”

Op blijfveiligmobiel.nl zijn ook adviezen over andere vervoermiddelen te vinden. Voorbeelden zijn tips over de aanschaf van een elektrische fiets en informatie over de regiotaxi. Daarnaast is het mogelijk op de site een oogtest te doen en het reactievermogen te testen.

Op de website staat ook een oproep om vandaag nog te beginnen met fietsgymnastiek. De oefeningen zijn bedoeld voor mensen die moeite met fietsen hebben of zich niet fit genoeg voelen om op een tweewieler te stappen. Het gymen zou helpen om soepel op en af te stappen en het evenwicht te bewaren. Een informatiefilmpje moet de doelgroep over de drempel helpen.

www.blijfveiligmobiel.nl voor onder meer de brochure ”Zebracheck”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer