Saudi-Arabië verhindert betogingen
De Saudische veiligheidsdienst heeft donderdag tijdens een grootscheepse operatie in verscheidene steden van het koninkrijk ongeveer zeventig politieke opposanten opgepakt. Een oppositiegroep in ballingschap (MIRA) had tot protesten opgeroepen.
Openbare uitingen van onvrede zijn vrij zeldzaam in dit conservatieve Arabische land. In de hoofdstad Riyad was veel politie op de been om een demonstratie van aanhangers van de in Londen gevestigde Beweging voor Islamitische Hervormingen in Arabië (MIRA) te voorkomen.
In de westelijke havenstad Jeddah werden vijftig mensen opgepakt, onder wie vijf vrouwen. In Hail, ten noorden van Riyad, arresteerden de autoriteiten dertien personen. Volgens getuigen werden in Dhammam in de olierijke Oostelijke Provincie zeker vijf mensen aangehouden.
Het officiële Saudische persbureau SPA meldde dat na demonstraties „een klein aantal individuen” is opgepakt in de drie eerder genoemde steden. Volgens de spreekbuis van de regering greep de veiligheidsdienst in om de „publieke orde te handhaven.”
De MIRA zou ook verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de demonstratie in Riyad, begin vorige week. Toen werden in de hoofdstad ongeveer 270 betogers opgepakt, van wie er nog 83 vastzitten. Zij moeten voor een islamitische rechtbank verschijnen.
In Jeddah probeerden honderd mensen te protesteren in de Andalus-straat. De politie greep direct in. Sommigen van hen schreeuwden ”Allahu Akbar” (Allah is de grootste). Na het politie-ingrijpen verspreidde de rest van de demonstranten zich.
In Hail werd in een groentemarkt in het centrum van de stad geprotesteerd. De politie omsingelde de markt. In Dhammam werd tientallen betogers die van een moskee richting stadscentrum marcheerden, een halt toegeroepen door veiligheidsfunctionarissen.
De MIRA wil op deze wijze protesteren tegen de „onrechtvaardigheid en corruptie in het koninkrijk.” Bij de demonstratie vorige week in de hoofdstad werd gepleit voor vrijlating van politieke dissidenten. De autoriteiten hadden gewaarschuwd geen nieuwe acties te tolereren.
De Saudische heersers staan sinds de aanslagen van 11 september 2001 onder zware Amerikaanse druk om hervormingen door te voeren. Osama bin Laden komt uit het koninkrijk evenals vijftien van de negentien kapers die de aanslagen op New York en Washington pleegden.
Pas na een zelfmoordaanslag in Riyad in mei die aan 35 mensen het leven kostte, is het land gaan optreden tegen islamitische militanten. Intussen zijn hervormingen in het onderwijssysteem aangekondigd en komen er gemeenteraadsverkiezingen.