Economie

„Google wil aandelen uitgeven via internet”

Google is van plan om begin volgend jaar aandelen te gaan uitgeven.

ANP
24 October 2003 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:39

’s Werelds populairste internetzoekmachine zal dit echter wel op een onconventionele wijze doen. Niet via de beursvloer, maar via het internet worden de stukken aangeboden, aldus de Britse zakenkrant Financial Times vrijdagmorgen. De directie van Google hult zich nog in stilzwijgen.

Volgens de Financial Times kan de Amerikaanse onderneming een waarde krijgen van 15 miljard tot 25 miljard dollar. De typische dotcommer, door twee studievrienden opgezet in een garage in het Californische Menlo Park, krijgt daarmee een plaats tussen de grootste internetondernemingen eBay, Yahoo en Amazon.com.

Google zou met een aandelenplaatsing via internet een herhaling willen voorkomen van de financiële schandalen op Wall Street na het instorten van de internetsector in 2000. Toen werden aandelenkoersen opgeblazen via het oppoetsen van winstcijfers om daarmee flink met aandelenopties te kunnen verdienen.

Bovendien biedt een onlineveiling het voordeel dat particulieren de aandelen direct kunnen kopen in plaats van dat ze afhankelijk zijn van de grillen van de zakenbanken. Enkele zakenbanken kwamen eind jaren negentig in een kwaad daglicht te staan toen zij populaire internetaandelen aan bevriende relaties toespeelden. Die konden zo profiteren van de forse koersstijgingen bij een beursgang.

Volgens analisten houdt een ’internetbeursgang’ echter ook grote risico’s in. Zo zou de aandelenkoers bij een extreme vraag kunnen exploderen tot absurde bedragen. Ook bestaat het gevaar dat bij de eerste plaatsing een deel van de aandelen in handen komt van particulieren die zich daarna nooit meer laten zien op de door Google gecreëerde internetmarkt.

Het in 1998 opgerichte Google wordt beschouwd als een van de meest winstgevende internetondernemingen. Resultaten zijn niet openbaar, maar analisten ramen de jaarlijkse winst op 150 miljoen dollar op een omzet van 500 miljoen dollar. Google laat zich betalen voor een gunstige positionering bij zoekopdrachten. Ook verdient het geld met het verkopen van zijn zoektechnologie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer