Dr. P. F. Bouter: Een vreugde om nu te mogen leven
BODEGRAVEN. „Het is een vreugde voor me om in deze tijd te mogen leven”, zegt dr. P. F. Bouter. „Het dringt me om dicht bij Christus te blijven.” De predikant van de hervormde gemeente in Bodegraven stond woensdag 25 jaar in het ambt.
De Bodegraafse pastorie staat naast de kerk, aan de rand van het centrum van het Zuid-Hollandse dorp. Vanuit de studeerkamer heb je uitzicht op een parkje met water en een fontein. Veel tijd om ernaar te kijken is er niet, want het gesprek met dr. Bouter vraagt alle aandacht.
De predikant, die promoveerde op ”Athanasius van Alexandrië en zijn uitleg van de Psalmen”, heeft iets met de eerste christenen. „De Vroege Kerk hielp me om de grote vragen van het geloof in zicht te krijgen: Wie is God? Wat is Gods doel met deze wereld? Wie is Jezus Christus? Via Athanasius van Alexandrië kwam ik bij de Psalmen terecht. Vooral door zijn verklaring van de Psalmen ben ik de waarde ervan steeds meer gaan inzien. De Psalmen zijn geschonken door de Heilige Geest en ze spreken van Jezus Christus. Door Hem mogen wij ze zingen tot eer van God de Vader. Ze zijn voor alle tijden de liederen voor de christenen. Er is een diepe herwaardering van de Psalmen nodig, die een verrijking voor het geestelijke leven kunnen betekenen.”
Mede om deze reden zit dr. Bouter in de Psalmencommissie van de Gereformeerde Bond, die nadenkt over de berijming van 1773. „Het is ons verlangen dat de Psalmen voor de jonge generatie een plaats blijven houden. Maar dan moet er wel iets met de taal van die berijming gebeuren. We willen het goede bewaren en de verouderde woorden vervangen.”
De theoloog vindt het belangrijk dat de christelijke kerk de schatten uit het verleden in rapport met deze tijd brengt. „We denken soms te gemakkelijk dat we weten wat het christelijk geloof inhoudt, terwijl we er te magere gedachten over hebben. Een aantal vragen is lange tijd blijven liggen: Wie is God? Hoe ervaren we Hem? Hoe is God betrokken op het lijden in deze wereld?”
De vragen over de rechtvaardiging zijn belangrijk, maar door de secularisering en de komst van de islam hebben er zich –ook bij de kerkgangers– nieuwe vragen aangediend, stelt de jubilerende predikant. „Daar moeten we weerwoord op hebben. Voor die antwoorden moeten we bij de Heere zijn. Het is een vreugde voor me om in deze tijd te mogen leven. Het is een aangrijpende tijd met grote zorgen, maar ook een spannende tijd met veel uitdagingen. Ik heb grote zorgen over de afkalving van het christelijk geloof in ons land, maar tegelijkertijd kan het leven met Christus in deze tijd rijk zijn.”
Samenwerking
„Jezus Christus is gisteren en heden Dezelfde en tot in eeuwigheid” (Hebr. 13:8). Over die tekst preekte dr. Bouter aan het begin van zijn ambtsbediening in Schelluinen en ook vorige week zondag in dezelfde gemeente. „Daar klopt het hart van het Evangelie. Wie Christus kent, kan verder.”
Dr. Bouter is een voorstander van samenwerking in de reformatorische gezindte. „De kerkelijke verdeeldheid is een feit. Daar veranderen we niets aan. Maar we kunnen wel het goede voor elkaar zoeken. We zouden elkaar in de gezindte, nog meer dan nu gebeurt, het goede moeten toewensen.”
Levensloop
Peter Frans Bouter werd in 1961 in Zwijndrecht geboren. Hij studeerde theologie in Utrecht. Zijn eerste gemeente was Schelluinen (1988). Daarna volgden Oudewater/Hekendorp (1994), Putten (1999), Leerdam (2004) en Bodegraven (2010).
In 2001 promoveerde dr. Bouter op de dissertatie ”Athanasius van Alexandrië en zijn uitleg van de Psalmen”. Later publiceerde hij meer over deze kerkvader. De predikant is sinds 2008 hoofdbestuurslid van de Gereformeerde Bond. Verder maakt hij deel uit van de HSV-commissie, die verantwoordelijk is voor de uitgave van de Herziene Statenvertaling. Ook is hij lid van de Psalmencommissie van de Gereformeerde Bond, die nadenkt over een eventuele herziening van de Psalmberijming van 1773.
De hervormde predikant uit Bodegraven schrijft in deze krant voor de rubriek Weerwoord, waarin hij ingaat op vragen over het christelijk geloof.
Dr. Bouter is getrouwd. Het echtpaar Bouter heeft vijf kinderen en twee kleinkinderen.
Digibron
In archiefsysteem Digibron vindt u meer informatie over ds. Bouter. Hieronder een selectie artikelen.
Man en vrouw vervullen elk eigen roeping, ook in de kerk. Opinieartikel door dr. P.F. Bouter (Reformatorisch Dagblad, 21 februari 2012)
Athanasius versus Arius Boekbespreking van het boek “Athanasius” van dr. P. F. Bouter, door dr. M.A. van Willigen (Reformatorisch Dagblad, 22 december 2010)
Athanasius (circa 295-373) : Redder van de kerk Interview met dr. P.F. Bouter over Athanasius (Terdege, 23 juni 2010)
Ds. Bouter bevestigd in Bodegraven (Reformatorisch Dagblad, 1 maart 2010)
Ds. P. F. Bouter doet intrede in hervormde gemeente Leerdam (Reformatorisch Dagblad, 21 juni 2004)
Ds. Bouter neemt afscheid van Putten (Reformatorisch Dagblad, 14 juni 2004)
De psalmen tussen Israël en de kerk : Ds. P. F. Bouter promoveert op de psalmuitleg van Athanasius van Alexandrië. Interview met ds. Bouter n.a.v. zijn promotie op Athanasius (Reformatorisch Dagblad, 14 juni 2001)
Ds. P. F. Bouter bevestigd in herv. gem. Oudewater (Reformatorisch Dagblad, 21 maart 1994)
Kand. Bouter bevestigd te Schelluinen (Reformatorisch Dagblad, 25 april 1988)