Hoger pensioen voor slachtoffers thalidomide
BERLIJN (ANP/RTR). Duitse slachtoffers van thalidomide, een geneesmiddel dat bij duizenden baby’s over de hele wereld geboorteafwijkingen veroorzaakte, krijgen een tot zes keer hoger pensioen van de staat. Dat heeft het Duitse parlement besloten.
Thalidomide, in Nederland bekend onder de merknaam Softenon, kwam in 1957 op de markt als middel tegen zwangerschapsbraken. Het was ook populair als slaapmiddel en middel tegen ochtendmisselijkheid. Toen bleek dat het middel zeer schadelijk was voor de ongeboren vrucht van gebruiksters, werd het in 1961 in de meeste landen van de markt gehaald.
Wereldwijd zijn ongeveer 10.000 baby’s geboren met afwijkingen die waren veroorzaakt door het geneesmiddel. In Nederland zijn 25 softenonslachtoffers bekend. Het aantal is beperkt gebleven, doordat het middel hier alleen op recept verkrijgbaar was.
Duitse slachtoffers van het geneesmiddel kregen tot nu toe een staatspensioen van maximaal 1152 euro. De zwaarst getroffen slachtoffers krijgen nu een maximum van 6912 euro per maand van de Duitse overheid. Zo’n 2700 slachtoffers van thalidomide hebben recht op pensioen van de overheid.
De Duitse firma Grünenthal die het middel op de markt bracht, zegt inmiddels 500 miljoen euro aan schadevergoeding aan de slachtoffers te hebben betaald.