„Labeling producten uit Israël steun in de rug van antisemieten”
DEN HAAG. Labeling van producten uit Israëlische nederzettingen, zoals minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) wil, geeft antisemieten en Israëlhaters een steuntje in de rug.
Dat heeft Ari Briggs, directeur van de Israëlische organisatie Regavim, woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Hij was daar op uitnodiging van PVV-Kamerlid De Roon.
Palestijnen zullen ook de dupe worden van labeling, aldus Briggs. „Velen van hen werken bij Joodse bedrijven in de nederzettingen en houden daarmee hun gezin en dorp overeind. Ze kunnen werkloos raken of aangewezen worden op een baan bij de Palestijnse Autoriteit. Daar verdienen ze een tiende tot een vijfde van hun salaris bij Joodse bedrijven.”
Labeling van producten uit de zogenoemde bezette gebieden zou volgens Briggs ook discriminerend zijn. De EU en Nederland zouden dan ook producten uit Tibet (bezet door China), de Westelijke Sahara (bezet door Marokko) en Noord-Cyprus (bezet door Turkije) moeten labelen.
Uit een gisteren verschenen rapport dat is opgesteld in opdracht van Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi, blijkt dat meer dan dertig Nederlandse bedrijven (waaronder C1000, Jumbo en Kring Apotheken) zaken doen met achttien Israëlische firma’s in de betwiste gebieden. De organisaties willen dat de bedrijven daarmee stoppen.
Israël exporteerde vorig jaar ter waarde van 2,3 miljard dollar naar ons land, aldus het rapport. Nederland is daarmee de derde exportmarkt voor Israël in de EU.
De CU voert via haar website nog steeds actie tegen de labelingsplannen van Timmermans.