Tips om meer tijd te maken voor gebed
Heb je het te druk om te bidden? Wees dan op je qui-vive. Want de duivel probeert „ervoor te zorgen dat we druk in ons hoofd blijven, zodat we niet aan gebed zullen denken.”
Een uitspraak van de bekende theoloog Oswald Chambers (1874-1917). Citaten van hem en anderen zijn verwerkt in ”Druk, druk, druk en toch tijd om te bidden”. Cheri Fuller schreef dit boek speciaal voor multitaskende drukke vrouwen, om werk te maken van Paulus’ oproep om onophoudelijk te bidden.
Het boek is bestemd voor vrouwen die geen tijd hebben om te bidden. Althans: die daar geen rust voor hebben en niet weten hoe ze er tijd voor moeten maken. De auteur is het helemaal eens met Luther, die juist meer tijd uittrok voor gebed als hij veel te doen had. Omdat gebed de bron van kracht uit de hemel is.
Fuller, een in Amerika veelgevraagde spreekster en bekende schrijfster, is zelf het prototype van een multitaskende drukke vrouw. Als lezer krijg je het plaatsvervangend benauwd van de beschrijving die zij van een aantal van haar volgepropte dagen geeft: vergadering zus, afspraak zo, telefoontjes van zieke familieleden, de kleinkinderen ophalen, met de hond naar de dierenarts, wassen, koken, een column schrijven. Een overvolle agenda lijkt wel het nieuwe statussymbool van deze tijd, constateert ze.
Daarom schreef ze dit praktische boek vol adviezen en aanmoedigingen om juist als je het druk hebt te bidden. Onophoudelijk zelfs, zoals Paulus schrijft in 1 Thessalonicensen 5. Hoe? In eerste instantie door op een andere manier naar gebed te kijken. „We worden uitgenodigd om te bidden. Gebed heeft blijvende impact. Wanneer het leven als een storm voorbijraast, is het een groot voorrecht om naar God te kunnen gaan.”
Fuller beschrijft allerlei manieren om meer te bidden. Op alle momenten van de dag. Desnoods in de auto, of in de badkamer, als dat de enige ruimte in huis is waar je als overbelaste werkende moeder een moment voor jezelf hebt. Ze adviseert om een gebedsdagboek bij te houden, om bewuster te bidden. Om concreet voor iemand te bidden beveelt ze de Blessmethode aan: bid voor bezigheden, lichamelijke noden, emoties, sociale noden en spirituele (geestelijke) noden.
Met vlotte pen verweeft Fuller ervaringen uit haar eigen leven met levensverhalen van mensen uit haar omgeving en citaten van bekende schrijvers zoals Corry ten Boom, Oswald Chambers en Henri Nouwen. Een sjabloon dat veel Amerikaanse boeken kenmerkt. Dat leest prettig, maar het blijft soms wel wat aan de oppervlakte. Theologische onderbouwingen ontbreken. Hier en daar is de toon wel erg populair, bijvoorbeeld als bidden wordt omschreven als bij God op schoot kruipen.
Wat op een gegeven moment gaat schuren, is dat alle verhalen positief aflopen. Een voorbeeld. Als Chris, een van de zonen van de auteur, als militair naar Irak is uitgezonden, horen Fuller en haar man op een dag dat er een marinehelikopter is neergestort. Alle inzittenden komen om, inclusief een luitenant met de naam Fuller. Een tijdlang weten ze niet of het hun zoon is of iemand anders. Uiteindelijk blijkt dat Chris nog leeft. „Natuurlijk was ik opgelucht toen ik hoorde dat onze luitenant Fuller nog leefde. Maar ik vond het heel erg voor de moeder die wel een zoon was kwijtgeraakt. Ik geloofde dat zij ook voor haar zoon had gebeden.”
Dan denk je: Nu komt het. Nu gaan we het hebben over de moeite en de pijn als gebeden, menselijkerwijs gesproken, niet worden verhoord. Als God niet lijkt te antwoorden. Maar die stap zet Fuller niet.
Gebedstips van Cheri Fuller
lBid niet alleen wanneer je er zin in hebt. Maak tijd voor God: maak een afspraak met Hem en houd je daaraan.
lDoorbreek je routine en probeer eens in een andere houding te bidden. „Ik heb ontdekt dat knielen veel voordelen heeft. Ik word minder snel afgeleid en kan me beter focussen.”
lWanneer je Gods Woord bidt, vergroot je je woordenschat en blaas je je geestelijk leven nieuw leven in. Gebruik de Bijbel als je handboek voor gebed.
Boekgegevens
”Druk, druk, druk en toch tijd om te bidden”, Cheri Fuller; uitg. Voorhoeve, Utrecht, 2013; ISBN 978 90 2972 072 4; 190 blz.; € 17,95.