Politiek

SGP ontevreden over uitleg Kamp ‘zondagsboete’

Het kabinet weigert een dam op te werpen tegen de toenemende stroom boetes voor winkeliers die op koopzondagen om geloofsredenen hun winkel gesloten willen houden.

Redactie politiek
16 April 2013 19:57Gewijzigd op 15 November 2020 03:06
Foto ANP
Foto ANP

Christelijke winkeliers die zondags dicht willen blijven, doen er „verstandig aan” zich niet te vestigen in winkelcentra waar verplichte koopzondagen gelden, schrijft minister Kamp (Economische Zaken) in antwoord op Kamervragen van CDA, SP, ChristenUnie en SGP. Die partijen hadden de VVD-bewindsman om opheldering gevraagd na berichten in deze krant dat een protestantse eigenaar van een kaaswinkel in het Tilburgse winkelcentrum Heyhoef al jaren een boete krijgt opgelegd van 250 euro voor iedere koopzondag waaraan hij niet meedoet. Bepalingen in het huurcontract en het huishoudelijk reglement maken dit mogelijk.

Kamp stelt in zijn brief dat verhuurders en winkeliers vrij zijn om de inhoud van huurovereenkomsten te bepalen, mits zij binnen de grenzen van de wet blijven.

Volgens de bewindsman zijn bepalingen over zondagsopening ook niet in strijd met de vrijheid van vestiging in Europa en is er geen wezenlijk verschil tussen het opleggen van een zondagsboete of bepalingen ten aanzien van de huurprijs of het gezamenlijk gebruik van voorzieningen. „De regering wil zich niet in deze private aangelegenheid mengen”, aldus Kamp, die daarom ook geen onderzoek wil doen naar de mate waarin zondagsboetes in contracten voorkomen.

De SGP is teleurgesteld in de reactie van Kamp en wil dat de bewindsman alsnog onderzoek doet „naar deze kwalijke ontwikkeling” en in overleg treedt met verhuurders om zondagsboetes uit de contracten te weren. Kamerlid Dijkgraaf vreest dat anders de vrijheid van vestiging zwaar onder druk komt te staan in Nederland. „De minister geeft een veel te rooskleurig beeld van de contractvrijheid van ondernemers. Vaak hebben zij geen andere keuze dan het contract te tekenen, omdat er steeds vaker geen aanvaardbare alternatieven zijn. In plaats van vrijheid betekent dit gewetensdwang voor deze ondernemers.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer